Общинският съвет на Пловдив гласува по 12 милиона лева за недовършените стадиони „Ботев“ и „Локомотив“, и 20 милиона лева за изграждането на нов плувен комплекс. Средствата ще се осигурят чрез поредния общински заем, този път в размер на 44 милиона лева. Дългосрочният кредит ще се вземе от Фонда за устойчиво градско развитие и други банкови институции. Точката скара съветниците в местния парламент.  Подкрепиха я с 34 гласа "за". Въпреки това, част от градските старейшини изразиха съмнения, че средставта ще потънат и няма да бъдат използвани по предназначение.

На сесията днес съветниците гласуваха да се предоставят 200 000 павета на Пловдивската Митрополия за облагородяване на храмове в региона, както и освобождаването на управителя на общинската болница „Св. Мина“ проф. Петър Петров и на назначаването на поста на финансиста на лечебното заведение Мария Горева, която ще изпълнява длъжността до насрочването на конкурс.

Градският парламент прие и предложението дуетът Благовест и Светослав Аргирови да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Пловдив“. 
==================================

Смолян е на 23-то място по заплати в страната. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро Юг. През първото тримесечие на 2022 г. заплащането в региона намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. с 2.4% и достига 1 102 лв. при 1 593 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 1 427 лв., а за частния - 993 лева. В сравнение с останалите региони на страната, Смолян е на едно от ниските нива по показател „средна брутна работна заплата”. Най-висока е тя в София-град - 2 218 лв., следвана от Варна - 1 428 лв. и Враца - 1 402 лева. Пловдив е на 7-мо място с 1371 лв., Пазарджик - 1231 лв. След Смолян в дъното на класацията са Хасково и Кърджали, където средното трудово възнаграждение е съответно - 1076 лв. и 1022 лв.
====================================

Купуват пети парцел за соларния парк на Пазарджик. Теренът ще се ползва за прокарване на кабели. Частният терен да бъде закупен от общината - това предложение гласуват днес съветниците в града. Имотът е с площ от 7220 кв.м и е съседен на четирите парцела, които са общо 210 декара и са предвидени за изграждане на фотоволтаичния парк. Собствениците са приели да го продадат на общината на цена от 20 лева на кв. м, или общо 144 400 лева. Намеренията на градската администрация са чрез съоръженията да се осигури енергийна независимост и Пазарджик да реализира приходи от продажба на остатъчни количества електроенергия.
=========================================

Сериен извършител на кражби са разкрили полицаи от районното управление в Момчилград, съобщават от ОД на МВР-Кърджали. Патрулен екип забелязал мъж да бута два велосипеда. При направената проверка се оказало, че колелата и селскостопански инвентар са откраднати от автомивка в града. Намерени са още 4 огледала за странично и обратно виждане, радиокасетофон, задигнати от три леки коли. Откраднатите вещи са иззети, а 45-годишният крадец е задържан за 24 часа. Изяснява се неговата съпричастност и към други подобни кражби.
==============================================

За двама дрогирани, пиян и неправоспособен шофьор, засечени през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Хасково. На бул. „Съединение“ в областния град при проверка на товарен автомобил „Мерцедес Спринтер", неркотестът установил употреба на канабис от 26-годишния шофьор. В Свиленград полицаи проверили лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от 32-годишен от града. Наркотестът му отчетел положителна проба за метаамфетамини. На ул. „Цар Страшимир“ в Хасково пътните полицаи проверили лек автомобил БМВ, управляван от 49-годишен мъж. Дрегерът отчел, че той е седнал зад волана след употреба на алкохол - 2,10 промила. И тримата са отказали да дадат кръвни проби и са задържани за срок до 24 часа. В Симеоновград пък при проверка на 33-годишен мъж от града, е установено, че той е карал  мотопед „Джианг“ без книжка, а самият мотоциклет е без регистрационна табела, тъй като не е регистриран по надлежния ред. По случая е образувана полицейска преписка.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова