От сряда, 25 януари, учениците в Пловдив излизат в грипна ваканция. Тя ще продължи до 31 януари. Дотогава ще продължат и временните противоепидемични мерки. Решението е взето на днешното заседание на Областния оперативен щаб заради усложняващата се грипна обстановка в региона. Временните мерки за ограничаване на вирусните инфекции включват преустановяване на всички групови извънкласни занимания, плановите консултации на бременни, профилактичните прегледи и имунизации, както и свижданията в болниците.

========================

Шенген не работи. Това заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер, който е на посещение в България. И обясни, че държави, които са вътрешни за Шенген, като Германия, Чехия, Словакия и самата Австрия, са върнали контрола по своите граници. Президентът Румен Радев, който бе домакин на посещението, отговори, че това е вярно, но това не означава, че България и Румъния трябва да са извън Шенген. И допълни, че това не е само въпрос на сигурност, а означава и икономически загуби за България. Включително и за Австрия, която е най-големият инвеститор в България. От думите на Нехамер стана ясно, че няма промяна в позицията на Австрия относно разшираването на Шенгенското пространство. Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата. Радев и Нехамер се запознаха край Елхово с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Нехамер изтъкна, че за справяне с мигрантския натиск са необходими общоевропейски усилия, включително и помощ за държавите на първа линия. Затова Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България средства за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район.

================================

От 2 август 2022-ра до края на миналата година Министерството на иновациите и растежа е изплатило близо 19 млн. лв. за инвестиционни проекти. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Асеновград. Той бе там, за да връчи първия за годината сертификат клас А на завод за ски оборудване в града. Министър Пулев отбеляза и високата активност на областите Пловдив и Пазарджик в кандидатстването по първата процедура от Плана за възстановяване и устойчивост. „От 953 одобрени фирми за безвъзмездна помощ по линия на първата процедура от Плана – 145 от тях са от Пловдив, а 38 - от Пазарджик“, посочи той. За Община Асеновград печелившите проекти са 10 на обща стойност 3.6 млн. лв.

=================================

Заловиха рецидивист, пребил пенсионерка за 660 лева. Мъжът нападнал бабата, докато спяла в леглото си. Жестоко престъпление, извършено спрямо беззащитната жена, е разкрито от криминалисти към Областната дирекция на МВР в Пазарджик 10 след като се е случило. Обирът е станал в 2:00 часа през нощта на 13 януари. Авторът на посегателството обаче се опитал да се укрие. 71-годишната пазарджиклийка подала сигнал, че неизвестен мъж е прескочил през нощта оградата и нахлул в къщата ѝ. Той заплашил жената с нож, нанесъл и множество удари по цялото тяло. Така с побой среднощният нападател принудил жертвата си да му даде спестяванията си. След извършения грабеж избягал. Криминалистите установили, че автор на наглия обир е 27-годишен жител на град Кричим. Той е с криминални регистрации и ефективна присъда за предходни сблъсъци със закона. Екипи на участък „Изток“ и дежурни автопатрули го засекли и задържали едва снощи. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

=========================

Млада жена е приета в болница с опасност за живота след пътен инцидент между селата Брягово и Искра. Лек автомобил „Рено“ навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил в товарен автомобил „Ивеко“, след което и двете моторни превозни средства излезли извън пътното платно. В тежко състояние за оказване на медицинска помощ е откарана 26-годишната шофьорка на колата. Взета ѝ е кръвна проба за химически анализ. Камионът управлявал 56-годишен мъж, няма данни за употреба на алкохол и наркотични вещества. Негов спътник е прегледан от лекарски екип и освободен за домашно лечение. Причините и обстоятелствата, довели до катастрофата, се разследват.

От полицията съобщиха още, че мъж е пострадал сериозно при друга катастрофа в Пловдив. На бул. „Пещерско шосе“ джип блъснал 68-годишен велосипедист, който предприел ляв завой при включване в движението от черен път. Пробите за употреба на алкохол и наркотици на 43-годишния шофьор са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

==================================

Служителите на пожарната спасиха бедстваща сърна в р. Черна в пределите на Смолян. Безпомощната сърна е забелязана от минувачи по ул. „Наталия“ в кв. Райково в родопския град, които подали сигнал на тел. 112. Спасителният екип успял да извади  животно от стръмните брегове на реката и я пуснал обратно в гората над квартала. Предполага се, че сърната се е озовала в града, бягайки от преследващи я кучета, уточняват от пожарната. Появата на диви животни в населените места в областта не е рядкост, кошута се разхожда от няколко дни в девинското село Осиково. На животното се радват всички жители на селото. Тя не демонстрира никакъв страх от хората,  приближавала се да я хранят или да си правят селфи с нея, твърдят местни жители.  Собственикът на кошутата е пристигнал днес да си я прибере. Оказало се, че животното е опитомено, отглеждано в екочифлик в близост до селото.

Информации на Искра Койчева, Теодор Лазаров, Тина Соколова и Адриан Кулев