Обществен съвет ще управлява даренията за пострадалите от наводненията от 2 септември карловски села. Това реши на днешното си заседание местният парламент на подбалканската община. Според актуалната информация за даренията, постъпилите по сметката на Община Карлово и чрез DMS кампанията, общо в тях до момента са събрани около 770 000 лева. Парите ще бъдат използвани само за нуждите на пострадалите семейства, а не за възстановяване на инфраструктурата. Междувременно, с пълно единодушие Общинският съвет на „Марица“ подкрепи предложението на кмета Димитър Иванов пострадалите от наводнението в Трилистник да получат помощи, а доброволцитe и кметът на селото Мирчо Петров – парични награди за проявената самоотверженост и храброст. Така 112 бедстващи семейства ще вземат по 500 лева, а 7-те доброволци, отзовали се в решаващия миг и спасили стотици човешки животи, ще бъдат възнаградени с по 1000 лева. Една брутна работна заплата пък се дава на кмета на Трилистник за денонощните грижи, които е положил за опазване на живота на хората и имуществото им.
==============================

Дават еднократни помощи на пострадалите от ураганния вятър в Девинско. Те ще получат по 375 лв. В дирекция „Социално подпомагане“ – Смолян са получени 10 заявления от семейства в с. Грохотно и кв. „Настан“ в Девин. Продължават огледите в района, където в събота вечерта премина мощна буря, която повреди покриви, изкорени дървета и счупи електрически стълбове. Редица села в региона останаха часове наред без ток.

=============================

Обществена поръчка на стойност 12 милиона лева за модернизация на електронната система в градския транспорт обяви Община Пловдив. Трябва да се въведе централизиран софтуер за управление на електронното таксуване, както и доставка и монтаж на устройства за контрол на пътниците в автобусите, както и за паркирането в Синята зона и общинските паркинги. Избраният изпълнител трябва да надгради и системата за автоматично определяне на местоположението на градските рейсове, да обучи служителите за работа със системата и да поеме гаранционната ѝ поддръжка. Оферти за участие се приемат до 21 октомври.
=======================================

В Пловдив вече има 14 машини за демонстрационно гласуване с инсталирана демоверсия на електронна бюлетина за вота. Седем от тях са разположени в сгради на общинската и районните администрации. Машините са достъпни за граждани всеки работен ден, както и в събота, на 24.09.2022 г. от 09:00 до 17:00 ч. Районната избирателна комисия ще разположи още седем машини на оживени места в града, за да могат избирателите до изборния ден да се запознаят и да тестват машините за гласуване.

Междувременно напредъкът по организацията на изборния процес и планираните от политическите партии събития бяха обсъдени на среща между кмета Здравко Димитров и представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които са в България, за да наблюдават изборите. Те се интересуваха от реда, по който партиите заявяват своите рекламни предизборни кампании и събития, и къде са обособените по схема от общината за целта места. Градоначалникът им обясни, че обикновено последните десет дни преди изборния ден партиите стават по-активни откъм събития.
===========================================

Стартира Международният фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” в Тополовград. 18 любителски състава от Италия, Молдова, Сърбия, Украйна и България участват в 25-то юбилейно издание на театралния фестивал, който ще продължи до 25 септември. Официалното откриване започна с шествие, а гост на него беше и вицепрезидентът Илияна Йотова. „Изкуството е по-силно от войната, по-силно е от неволите! Затова е сигурно, че всеки, когато се потопи в онова, което се случва на сцената, забравя всичко“, каза тя в приветствието си в началото на фестивала. Той се провежда в читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1894“ в Тополовград, а кметът  Божин Божинов също поздрави участниците от страната и чужбина и благодари на десетките дарители, помогнали за осъществяването на театралното събитие.
===========================================

Тази вечер Плевенската филхармония свири благотворително в Карлово. Концертът е в подкрепа на пострадалите от водното бедствие, което сполетя района. Солистите Хилда Казасян, Васил Петров и Теодоси Спасов, заедно с Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, под диригентската палка на Борислав Йоцов, ще поднесат концерта „Да послушаме кино“. Той беше включен извънредно в програмата на Плевенската филхармония и средствата от него ще бъдат в подкрепа на пострадалите в Карловско. Началото е от 19:00 ч. в НЧ „Васил Левски“ в Карлово.

Двубоят от „Трета лига“ – Югоизточна група между „Родопа“ (Смолян) и „Левски“ (Карлово), който по програма трябваше да се играе тази събота на Стадион "Васил Левски", се отлага. Причината е в насрочен благотворителен мач между тима от Карлово и първодивизионния „Левски“ (София). Той ще се играе на 24 септември, а събраните средства ще бъдат предоставени в помощ на пострадалите семейства от наводненията в Карловско. Засега все още не е насрочена нова дата за мача между „Родопа“ и „Левски“.
============================================

Благотворителен концерт за набиране на средства в помощ на Деян Спасов, който страда от агресивен мозъчен тумор, организират в Пазарджик. Проявата ще бъде от 19.00 часа утре в Драматично-кукления театър „Константин Величков“ в града. Деян е на 37 години, женен е и има две малки деца. В турска клиника консилиум от специалисти назначават незабавно лъче и химио терапия, за да се предодвратят разсейки в мозъка и нарастване на тумора. За целта Деян ще прекара един месец в Инстанбул. До момента семейството е заплатило със собствени средства и помощ от близки над 15 000 евро за изследванията, но лечението и последващата терапия от около 9000 евро са непосилни за тях. Близки и приятели на младия мъж призовават хората да го подкрепят, като помогнат за осигуряване на средствата за тежката и дълга борба с болестта.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Николай Колев, Адриан Кулев и Тина Соколова