Създаването на Закон за доброволчеството поискаха пловдивските спасители Георги Влайков и Красимир Каракашев от местните доброволни формирования "Аварийно спасяване Пловдив" и "Мейдей", които преди дни се завърнаха от най-засегнатите от земетресението райони в Турция. За седмица смелите мъже и жени от доброволческите екипи спасиха 31 човешки живота, но разчитаха единствено на превоз, екипировка и техника, набавени със собствени средства или с дарения. За създаването на Закон за доброволчеството се говори от години, но проекто-предложенията за изготвянето му засега отлежават на хартия.

==================================

40 000 лева дарения за пострадалите от земетресението в Турция събра хасковската община Минерални бани. Парите ще бъдат преведени по обявената дарителска сметка. По една своя месечна работна заплата ще добяват към тези средства и всички висши служители на общината, информират от администрацията. Кметът Мюмюн Искендер посети областния пункт за набиране на помощи в Хасково, където бе натоварен и изпратен за разпределителния център в Одрин поредния 50-и ТИР с дарения от общини в областта. Той благодари на всички жители на Минерални бани, подкрепили каузата. В дарителската кампания се включиха и двете училища от община Минерални бани - СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и СУ „Васил Левски“ в Караманци. 


 
============================

Заболеваемостта от грип намалява, но се увеличават хората с усложнения след прекарана вирусна инфекция. Това отчитат медици в Пазарджик. Всеки ден се диагностицират поне по няколко случая на грипозен отит и изострен хроничен синузит, коментира пред Дарик д-р Костадин Златарев. Най-засегнати са децата до тригодишна възраст. Нерядко пациенти получават и дехидратация и синусово главоболие. При всяка проява на някакво усложнение е желателно да се потърси консултация с УНГ специалист, съветва д-р Златарев. 

====================================

Mайка и син са открити мъртви в родната им къща в смолянското село Мугла. На зловещата находка се натъкнали техни съселяни. Съседите забелязали, че коминът на къщата не пуши, разказва пред Дарик кметският наместник на Мугла Даниела Кубинска. Починалата жена е на 93 години, а синът ѝ - на 70. "Външната врата беше затворена с райбер отвътре. Нямаше следи от каквото и да е. Чакаме аутопсията да установи причината за смъртта", добави Кубинска. Според нея ден-два преди това 70-годишният мъж е бил на гости при свой съсед за обяд. Предполага се, че може би са замръзнали, но и тази причина не е обяснима в селото, тъй като са имали достатъчно дърва за отопление. Работата по изясняване на случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова и Адриан Кулев