Модулът за издирване и спасяване на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ тръгва днес следобед за Република Турция. От пловдивския участък на автомагистрала Тракия 58-те служители, заедно със специализираната техника и спасително оборудване, потеглят за южната ни съседка. Пловдивските спасители изчакват колегите си от София на бензиностанция на магистралата. От тук всички заедно ще поемат към Турция. Голям е шансът да има живи хора, след като видях кадри на сградите, коментира главен инспектор Димитър Бришимов от Пловдивската пожарна. От службата под тепетата заминават 16 души. По-рано днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че е в постоянен контакт с колеги в Турция по повод силното земетресение. "За кратко време беше създадена организация за придвижването на служители от ГДПБЗН и 21 единици техника, каквато ще бъде полезна в случая. От Столична община са осигурени още 15 човека и техника. Спасителите на БЧК също ще се включат в спасителната акция", посочи Демерджиев. Доброволците от "Мейдей", "Аварийно спасяване Пловдив" и "Пловдив 112" заминават утре към Турция. 

==========================================

Подавам оставка, но само като член на ГЕРБ, махам се от структурата на пловдивската организация. Аз съм избран от пловдивчани, има още много проекти, които трябва да бъдат завършени. Това каза днес кметът на Пловдив Здравко Димитров след скандала с исканата му оставка. На партийна сбирка в събота лидерът на партията Бойко Борисов му поиска оставката заради напрежението в града около строежа на стадионите на двата футболни клуба „Ботев“ и „Локомотив“. Димитров уточни, че няма да наусне кметския пост, защото в момента се работят проекти за 500 млн. лв. Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви още, че Общината няма да издържи, ако продължи да налива пари в стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“. Той допълни, че ще търси решение на среща с феновете, тъй като стадионите трябва да бъдат завършени по един или друг начин.

=====================================

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми двама души, участвали в опит за измама на застрахователна компания. Единият от тях е полицай, бивш служител на КАТ. На него му е повдигнато обвинение, че е помогнал на свой приятел, извършил престъпление, като е осуетил наказателното производство. Историята е от декември 2021 г. Тогава, след пиянски запой в компанията на двама свои познати, включително и полицая, един от обвиняемите взел ключовете и подкарал колата си, но катастрофирал.  Пияният шофьор помолил за съдействие полицая, за да избегне отговорност. Полицаят го посъветвал да каже пред разследващите, че друг е шофирал автомобила. Така, трето лице поело вината за катастрофата. С това приятелите по чашка опитали да им бъде изплатена 90 000 лв. застраховка каско без да има причина, заяви наблюдаващият прокурор Димитър Костов. Полицейският служител и собственикът на автомобила са пуснати под гаранция - съответно - 3 000 лв. и 10 000 лв. 

========================================

Пожар в заведение за бързо хранене вдигна на крак пловдивските огнеборци днес следобед. Два екипа на пожарната са успели да загасят пламъците в сградата на бул. "Васил Априлов", в която се помещава Gyro Land. Причините за пожара се разследват, но според пожарникари, най-вероятно се касае за късо съединение и неизправност в електрически уред.

================================

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) постави срок до 15 февруари на кметовете на общините на територията си да предприемат строги мерки по изпълнение на ангажиментите си за управление на отпадъците. До тази дата те трябва да изготвят краткосрочни и дългосрочни планове за извършване на проверки за наличие на нерегламентирани сметища, включително на речните легла и прилежащите им територии, които да изпратят на екоинспекцията. На всички кметове е дадено предписание нерегламентираните сметища да бъдат почистени до края на месец март, и да не допускат  последващо замърсяване.

================================

Жителите на общината Доспат заплашват с протести, ако от ВиК-Смолян повишат цената за кубик вода. На този етап е инициирана подписка, в която участват граждани и чрез местната администрация искат точен и ясен отговор от водното дружество, каква е причината за покачване на цената. До началото на февруари, кубик вода се е таксувал за 2.60 лв., а според решението на КЕВР, цената вече е 4.60 лв.

Информации на Петър Тодоров, Лалка Златанова и Адриан Кулев