Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с изследователи от Потсдамския университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”, известно още като Орфеево цвете или Родопски силивряк. Резултатите ще бъдат в помощ за учените от целия свят, които работят в областта на растителната биология, особено тези, които се занимават с проблемите на абиотичния стрес при растенията. Интересното е, че близо 24% от идентифицираните 44 306 гена в растението, са уникални и специфични само за него, като няма подобни на тях в никои други изследвани видове. Това прави генома на Родопския силивряк изключително ценен ресурс за бъдещи проучвания. Орфеевото цвете демонстрира огромен потенциал за бъдещи открития в полза на селското стопанство, медицината, фармацията и козметичната индустрия. Основен акцент на научните изследвания в Центъра е високата устойчивост на Haberlea rhodopensis към засушаване - дори след екстремна суша и пълно изсъхване, при последващо напояване растението “възкръсва” и се възстановява напълно. Haberlea rhodopensis проявява устойчивост и при други екстремни условия като ниски температури и продължителна тъмнина.

Иновативно приложение ще обединява пълната информация за община Сърница. Местната администрация е спечелила проект за финансирането му, след като кандидатства успешно по пилотна схема на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подкрепа на малки проекти в селектирани общини за насърчаване развитието и иновациите за постигане на добро демократично управление, съобщи кметът Неби Бозов. Проектът е сред трите одобрени предложения, които ще получат пари от министерството. Платформата ще е разработена и като мобилен ап, и като сайт, отварящ се през компютърен браузер. Тя ще бъде моделирана така, че да предоставя възможно най-широк кръг от функционалности.

Във връзка с прозвеждането на избори за членове на Европейския парламент и за депутати в българското Народно събрание на 9 юни, областният управител на Смолян Захари Сираков насрочи консултациите за състав на РИК. Те ще се проведат тази събота, 13 април, от 11:00 ч. в зала № 201 на Областната администрация в Смолян.

Младеж строши стъклено предпазно пано на Епископската базилика на Филипопол. Вандалската проява в зоната на културно-историческия обект е констатирана в понеделник, а при осъществените издирвателни действия полицаите установили самоличността на извършителя, на 19 години. Пред разследващите той направил самопризнания за стореното. Жител на пловдивския квартал „Шекер махала“ осъмна в полицейския арест за хулиганство. Снощи под въздействието на алкохол 30-годишният мъж влязъл в разпра със свои съседи, с които имал дългогодишна вражда. Скарването прераснало във физическа саморазправа, която била прекратена от пристигналите на място полицаи. Полицейска намеса се е наложила и при битов скандал в квартал „Столипиново“ в Пловдив. Там, при скарване помежду им млад мъж нападнал с удари майка си и двамата си братя. На тримата е оказана медицинска помощ. За причинените им телесни повреди в условията на домашно насилие младежът е задържан за 24 часа. В Стамболийски пък е заловена крадла на дрехи от магазин на известна европейска верига в града. Междувременно колегите им от РУ-Труд разкриха поредни посегателства от една и съща бензиностанция на автомагистрала „Тракия“. След три кражби на различни стоки от магазина в обекта, последвал арест за двама мъже, на 28 и 30 години. Полицията в Пловдив арестува и 19-годишен дрогиран шофьор, който минал два пъти едно след друго на червен светофар. През изминалото денонощие в Пловдивско са регистрирани 19 криминални престъпления, разкрити са 20.

Пловдивският отбор Plovdiv Ravens грабна шампионската титла в първия турнир по американски флаг футбол у нас. Детският турнир се проведе в две възрастови групи. За най-добър куотърбег е обявен Денислав Ладжов (11 г.), а за най-добър офанзивен играч - Станимир Назлев (11 г.). Заедно с още 4 момчета от Пловдив, този петък - 12 април - те заминават на лагер с националния отбор по флаг футбол. Като разновидност на американския футбол, Флаг футболът тепърва се развива в България. Основната разлика между двата спорта е, че флаг футболът е безконтактен. Треньор и основател на школата е Борислав Герговски, който е завършил треньорска програма на USA Football. В пловдивския отбор тренират 16 момчета. Амбицията на тренера е българският тим да се бори за квота на олимпиадата през 2028 г. в Лос Анджелис. Очаква се всеки момент Българската федерация по американски футбол да получи и лиценз от Министерството на спорта. На 28 април в Пловдив ще се проведе и турнир по флаг футбол за мъже и жени, в който участват над 10 отбора, съобщи за Дарик Борислав Герговски.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров