„Няма по-силен знак на преклонение пред героите от тази минута, в която притихваме в общност на размисъл и спасение. Минутата на сирените. Една минута, която превръща цяла България в храм“. Това каза писателят и режисьор Крум Филипов в словото си пред събралото се множество пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив. Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования от пловдивския гарнизон, ученици, политици и граждани. Водещият Ивайло Христов - актьор от Драматичен театър Пловдив, изпълни стихотворението „Майце си“ от Христо Ботев. Десетки пловдивчани положиха венци и цветя пред паметника на Ботев в знак на почит към героичното му дело.

=================================

За съставянето на специален фонд от около 10 милиона лева, чрез който населените места извън общинските центрове могат да участват в проекти, настояват за пореден път от Сдружението на кметовете на кметства. В страната има над 4 100 населени места и средствата могат да се разпределят в зависимост от броя на жителите, така че селата да кандидатстват сами по проектите“, заяви в интервю за Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на Сдружението. По думите му, кметовете на кметства са винаги на първа линия, а не разполагат с никакви средства извън малките суми, които им се отпускат. Не се вземат предвид и какви проекти да се изпълняват в техните населени места по целесъобразност. Кметът на Калофер заяви още, че веднага при съставянето на ново правителство, от Сдружението ще настояват за повече децентрализация, за да се повиши качеството на живот на жителите в малките градове и селата.

=======================================

Тежката артилерия на световния транспорт идва в Пловдивския панаир след седмица. TRUCK EXPO 2023 ще представи последните модели на най-добрите производители на камиони, автобуси и специализирани превозни средства. Посетителите на форума ще могат да видят представители на цялата индустрия, разказа в ефира на Дарик Георги Загоров - член на секция „Товарни автомобили“ на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Турбуленциите в икономиките на страните в глобален мащаб се отразяват сериозно на бранша. Едно от големите предизвикателства са нарушените вериги на доставки, които се възстановяват постепенно. От август месец тази година влизат в употреба нови тахографи, предстои въвеждането и на множество системи да сигурност в големите автомобили, коментира още Загоров.

===================================

Възстановяват две подпорни стени за над 900 000 лв. в Девин. Те пострадаха при прииждането на водите на река Въча в средата на декември 2021 година. Kметът на Девин Здравко Иванов даде символичното начало на изграждането на двете подпорни стени в кв. Настан. Първият строителен обект е на ул. „Малина” и е с обща дължина от 65  м и височина 5,5  м.  Стената ще е армирана.  За инженеринг Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е отпуснала малко над 596 хил. лв., като за почти 7 месеца първата стена трябва да е готова. Втората подпорна стена се намира на ул. „Георги Димитров“ и е с дължина 40 м. Стената ще струва 360 хил. лв.

==================================

Легендарни музиканти и групи ще гостуват в Пазарджик по време на фестивала „БириМанджаро“. Празникът на крафт бирата и хубавата храна започва тази вечер и ще продължи до неделя в парк “Стадиона“, като отново ще бъде съпътстван от множество атракции. На сцената довечера ще се качат легендите от Б.Т.Р., а преди тях публиката ще види Тома Здравков и пазарджишките Deafwave и Voice and Fingers. В събота, 3 юни програмата започва от обяд с дневни активности, а вечерта на пазарджишката сцена ще се качат Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", и нашумялата банда Innerglow. Неделята е запазена за рок група "Конкурент" и Дино Рок.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова