Ученик се оказа автор на една от бомбените заплахи в Пазарджишки училища. Момчето подало сигнал за взривно устройство в гимназията, в която учи. Това съобщиха от Областната дирекция на полицията в града. На 28 март следобед на телефон 112 бил получен анонимен сигнал. Подателят съобщил, че в сградата на една от професионалните гимназии в областния град е поставена бомба. Екипи на полицията незабавно са пристигнали на място и съвместно с учители и персонала на школото е извършена евакуация. След проверка на всички помещения в сградата взривно устройство не е открито. От „Криминална полиция“ са установили самоличността на автора на злонамереното обаждане. Оказало се, че това е 16-годишен младеж, който е ученик в учебното заведение. По случая е образувана преписка, а материалите по нея са докладвани на Районната прокуратура в Пазарджик. С непълнолетния работят криминалисти и инспектор от „Детска педагогическа стая“.

==================================

Заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев връчи нови пистолети и тейзери на служители от полицаи от Смолян. На церемония в дирекцията пистолети „Валтер“ получиха съответно двама служители - от Областната дирекция и от Районното управление в родпския град. Това е част от кампанията за подновяване на оръжейната система и оборудване на служителите с по-нови късоцевни оръжия. Началниците на районни управления в Родопите получиха по един електро-преносим пистолет – тейзер. Използването на тейзерите ще стане възможно след като служителите минат през обучение. „Полицаите заслужават по-добро материално и техническо обезпечаване, с което да боравят при изпълнение на служебните си задължения и да бъдат по-сигурни при самозащита“, заяви зам.-министър Ганчев.

==========================================

Районната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинение срещу шофьора, карал пиян в насрещната лента на АМ „Тракия“. 39-годишният мъж беше заловен на 29 март в района на Цалапица, след подадени сигнали от други шофьори. Той управлявал автомобила си „Хюндай“ с концентрация на алкохол 1,5 промила и вече бил осъждан за същото престъпление. Нарушителят обяснил пред полицаите, че се заблудил при качването си на магистралата от Пазарджик.

Oкръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 9 човека – 8 мъже и една жена, за разпространение на 12 кг марихуана на обща стойност 72 000 лева. Двама от тях са извършили деянието в условията на опасен рецидив. Други двама, сред които и жената, са и с повдигнато обвинение за отглеждане на коноп във Враца. От януари до март т. г., на територията на Стамболийски, Сопот и Пловдив, единият от обвиняемите е разпространявал различни сортове марихуана на едро и дребно. С наркотичното вещество той се е снабдявал от други обвиняеми, които го отглеждали на във вилна зона край Враца. Днес от държавното обвинение внесоха искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петима от обвиняемите. На останалите четирима е определена „гаранция“ в размер от 3000 до 10 000 лева.

Общо 2412 лица са осъдени през 2022 г. по внесени в съда актове от Окръжна прокуратура – Пловдив. Обобщените данни бяха изнесени от окръжния прокурор Ваня Христева. Тя посочи, че има увеличение на делата за разпространение на наркотични вещества, подпомагане на мигранти, компютърни престъпления, пътнотранспортни произшествия, умишлени убийства и др. От годишния отчетен доклад на Окръжна прокуратура-Пловдив става ясно, че през 2022 г. в съда са били внесени 1321 обвинителни акта спрямо 1437 лица. Броят на наблюдаваните досъдебни производства за корупционни престъпления е 216. Делата за домашно насилие през миналата година са 189, от тях решени са 109. Отчита се намаление на досъдебните производства за предложени подкупи на полицейски служители.  През 2023 г. приоритетите на Окръжна прокуратура-Пловдив са свързани с противодействието на престъпления за незаконно преминаване на мигранти през страната, битовата престъпност, управлението на автомобили след употреба на алкохол и наркотици.

=============================================

Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ няма да приема посетители в изборния ден - 2 април, неделя, информират от институцията. По принцип, всеки желаещ може да посети обсерваторията в дните от четвъртък до неделя на всеки кръгъл час между 10 и 16 часа. Изключение от въпросния график ще се направи заради предсрочните парламентарни избори. От следващата седмица НАО „Рожен“ ще е с нормално работно време.

=============================================

С повишено внимание трябва да шофират водачите на моторни превозни средства край кметството на пловдивския район „Източен“ – бул. „Шести септември“ 274, на 1 април (събота) от 12 до 15 часа. За това предупреждават от ОП „Организация и контрол на транспорта“. За три часа там се въвежда временна организация на движението, тъй като секционните избирателни комисии в района ще получават по график изборните книжа и материали за провеждането на изборите за 49-ото Народно  събрание.

=============================================

Изложбата „Великденските яйца на България“ гостува в Пазарджик в навечерието на най-големия християнски празник. Откриването е днес от 16:00 ч. в Етнографската експозиция на Историческия музей на ул. "Отец Паисий" №8, съобщиха домакините на събитието. Изложбата представя всички видове техники за украса на великденски яйца в България от далечното минало до наши дни. Идеята е да се проследи динамиката развитието на техниките и промените в декоративните стилове. Богатството на великденски яйца от цяла България е онагледено с редица експонати от различните региони на страна.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев