Оставките на кмета на Пловдив Здравко Димитров, заместника му Величко Родопски и общинските юристи поискаха в декларация съветниците от Демократична България заради казуса с Панаира. Засега от общината не са коментирали темата, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Парламента, че партията му не носи вина за придобиването на Международното пловдивско изложение от бизнесмена Георги Гергов. Пловдивските общински съветници от ГЕРБ отхвърлиха част от предложенията на градскста управа на сесията днес.

==============================================

С поставяне на паметна плоча на жп гарата в града на тепетата, днес беше отбелязана 60-годишнината от пускането в експлоатация на първия електрифициран участък София-Пловдив, както и 135 години от издаването на Указа за създаване на Българските държавни железници. Първите електрически локомотиви са доставени през 1962 г. от чешките заводи „Шкода” – Пилзен. Във времето електрическата тяга се утвърждава като една от най-ефективните, икономични, екологични и рентабилни системи в жп транспорта. 82% от всички железопътни превози у нас се извършват с електрическа тяга. В това отношение българската железница е сред водещите в света. „До няколко месеца НКЖИ ще разполага с 3 двупътни комбинирани машини за поддръжка на контактната мрежа, и на по-късен етап още 20 такива само за железен път. Това ще позволи ремонтите да се извършват с по-добро качество и бързина“, каза зам.-генералният директор на НКЖИ инж. Кирил Костадинов.

======================================

Поредна спецакция проведе полицията в Пазарджишко през изминалото денонощие. Сред по-фрапиращите престъпления е организирано производство на дрога. В приземния етаж на къща, обитавана от 49-годишен мъж от село Варвара, криминалистите открили обособена оранжерия за отглеждане на канабис. Тя била оборудвана със системи за контрол на осветлението, температурата и влажността на въздуха. Открити и иззети са 133 растения. В хода на полицейските действия са проверени стотици моторни превозни средства, пунктове за изкупуване на метални отпадъци, автоморги и сервизи, заложни къщи, магазини и заведения. Регистрирани са 23 престъпления, образувани са 13 досъдебни производства, като в тази връзка са задържани 15 лица.

Мъж пострада при катастрофа на пътя между селата Барутин и Бръщен. Специален автомобил „МАН ТГС“ с пловдивска регистрация, управляван от 58-годишен мъж от с. Чавдар, при разминаване не осигурява достатъчно разстояние на пътното платно и на ляв завой удря насрещно движещия се "Фолксваген Пасат" със софийска регистрация, управляван от 24-годишен мъж от гр. Пирдоп. При удара водачът на лекия автомобил е получил леки наранявания и след преглед в Спешна помощ в Доспат, е освободен за домашно лечение. Двамата водачи са тествани за употреба на алкохол, като пробите им са отрицателни.

==========================================

Посланикът на Индия в България и Северна Македония негово превъзходителство Санджай Рана откри в Градската художествена галерия в Пловдив изложбата „Ахимса: ненасилието“. В нея със свои произведения участват 38 именити български художници и скулптори и артисти от Индия, Турция и Северна Македония. Индийският посланик запозна присъстващите с концепцията на понятието ахимса, като подчерта, че то е старо колкото човешката цивилизация и даде пример с Махатма Ганди, на чийто призив за ненасилие е откликнал всеки в Индия, обединявайки цялата страна. „За съжаление насилието не е свършило. Виждаме го между хора, държави и на домашно ниво. Затова ахимса - ненасилието е актуално и днес, а дипломацията и изкуството са много важни, за да го постигнем“, допълни посланик Рана. В експозицията в Градската галерия са подредени 40 творби, които могат да се разгледат до 14 май.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров