Десетки протестираха днес пред сградата на община Асеновград срещу кариерата за добив на мраморна баластра в Горнослав. Жители на селото и околните населени места Червен, Долнослав, Орешец и Добростан скандираха „Оставка“, „Мафия“ и „Не искаме кариера“ под прозорците на Общинския съвет. На заседанието на градските старейшини трябваше да се разгледа предложението на хората да не се променя статута на защитените зони "Родопи средни" и "Добростан".

============================================

Нова обществена поръчка за модернизация на системата за управление на градския транспорт обяви Община Пловдив. Предишната процедура, в която само една фирма подаде оферта, беше прекратена след постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията и окончателното решение на Върховния административен съд. Според заложените параметри бъдещата система за електронно таксуване ще предоставя не само информация за разписанията и продажбата на билети и карти в градския транспорт, но и заплащане на престоя в Синята зона. Прогнозната стойност отново е 12 милиона лева без ДДС. Оферти ще се приемат до 21 април.

==============================================

Ръст на приходите с над 6,3 млн. лв. отчитат в НАП-Смолян. От началото на годината към 17 март постъпленията са над 42,7 млн. лева, което е близо 17% повече спрямо същия период на 2022-ра. До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 18 млн. лв. Събраният данък върху доходите на физически лица е близо 4,6 млн. лв.,  корпоративен данък – 555 хил. лв. и над 11 млн. лв. ДДС. Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20 % на 9 %, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 30,7 %, което е с 2,6 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. Приходите от осигурителни вноски до средата на март надвишават 24,4 млн. лв., което е с близо 16% повече спрямо първото тримесечие на миналата година. 

===================================================

Газова бутилка се взриви в апартамент на ул. "Орфей" в Пловдив. Инцидентът е станал около 13:00 ч. днес. Екипи на пожарната са установили, че причината за взрива е техническа неизправност на газовия котлон в домакинството. От взривната вълна е паднала дограмата на терасата и кухнята в жилището. Собственикът му се е намирал в съседно помещение и не е пострадал, допълват от пожарната.

Полицията разби 3 наркооранжерии. 32-годишен криминалнопроявен мъж организирал производството на марихуана в апартамент и две къщи в Пазарджик и село Калугерово. Оранжериите на закрито били оборудвани с осветление, вентилация, системи за контрол на влажността, температурата, въздуховоди, прибори са отглеждане и разсаждане. Иззети са общо 250 растения от рода на конопа в различен стадий на развитие. Намерени са още около 2 кг суха марихуана, подготвена за пакетиране. Мъжът е задържан за 24 часа.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова