Комисията за защита на потребителите спря временно използването на стената за катерене в един от големите търговски центрове в Пловдив, от която падна дете. Решението на комисията, извършила проверка на обекта, е съоръжението да бъде затворено, докато не се извърши оценка на безопасността му. Припомням, че инидентът стана на 15 май. 14-годишно момиче падна от около 3 метра височина при скъсване на обезопасително въже на стената за катерене. Полицията веднага започна разследване за причините за инцидента.

========================================

Ако някога стана кмет на Пловдив, парковете и площадите ще са моят приоритет. Това заяви в рубриката на Дарик радио "Ако бях кмет" общественикът и издател Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ. По думите на Манол, който оглави класацията на Дарик радио Мъж на годината, Пловдив е създаден да е пешеходен град, още повече, че в момента всички големи градове се стремят към това. Той разкритикува остро презастрояването в града на тепетата, което по думите му се случва заради липса на визия и неспазване от страна на управляващите на правилата и наредбите. Депутатът от ПП-ДБ даде пример със строителството на нов мол на терена на бившата Сточна гара, който по думите му е трябвало задължително да се превърне в огромен парк със зеленина и атракции.

Повече видеонаблюдение и лична отговорност, за да живеем в по-сигурен и спокоен град. За това призоваха кметовете на пловдивските райони в поредния дебат на класацията „Най-добрият квартал за живеене“ на Дарик радио. В три от 5-те големи парка в район Южен има изградено видеонаблюдение. Камери и физическа охрана са осигурени и за всичките детски градини и ясли в района, заяви кметът Костадин Язов. За съжаление, вандалските прояви продължават да съществуват, а за да се монтира масово видеонаблюдение, Голяма Община трябва да отпусне средства, обединиха се и останалите кметове на райони в Пловдив.

========================================

Временно ограничават движението до Античния театър в Пловдив заради концерта на Крис Норман. Ограничението ще е днес и утре от 23:00 ч. до 08:00 ч. Движението на пътни превозни средства ще е спряно в дясната лента на западното платно на бул. „Цар Борис III Обединител“ в участъка от края на южната страна на Тунела до кръстовището с ул. „Патриарх Евтимий“. То се налага, за да се осигури разтоварването и товаренето на апаратурата за концерта.

Пловдивските читалища ще изнесат празничен концерт „Върви, народе възродени!“ от 18.30 часа днес на Римския стадион. В навечерието на 24 май - празникът на Светите братя Кирил и Методий, читалищните колективи ще представят програма с талантите си. Входът е свободен.

С традиционно силна лекционна част стартира фестивалът за здравословен живот “Здравей, Здраве” в Пловдив. Този уикенд, в Дома на науката и техниката и Цар Симеоновата градина ще се проведе 14-тото му издание. Акцентът е върху здраве, мъдрост и сила. В богатата програма са включени множество практики и упражнения с лектори - опитни холистици, психолози, обучители, които комбиринат природни и научни подходи. Темите обхващат израстване на съзнанието, алтернативни методи за оцеляване, древно познание от Тибет и Тракия, родова и кармична терапия, и много други, разказа пред Дарик родовият и холистичен терапевт Аида Марковска - автор на рубриката по Дарик "Новото време". Посетителите могат да се включат и в спортната програма, в йога практиките, пеене, танц, медитации, дихателни упражнения, антистрес терапии. Входът за всички събития е свободен.

=============================================

Южноцентрално държавно предприятие - Смолян се включва в инициативата на Министерството на земеделието „Зелени градове, зелени коридори“. За тази цел, чрез териториалните си отдели, от разсадниците ще бъдат предоставени подходящи фиданки от горски дървесни видове, с които да се създадат нови зелени зони, градски и крайградски паркове в земеделски, горски и урбанизирани територии. Големите градове, както и по-малките населени места, които имат нужда от нова залесена площ, ще бъдат подпомогнати при реализацията на проектите си. Горското стопанство има готовност да окаже експертна помощ при проектирането и вземането на решения за залесяването, както и техническа помощ при самото залесяване и последващо отглеждане на растенията.

=================================================

В Пещера бяха отбелязани 200 години от рождението на видния им съгражданин Осман Нури Ефенди. Хуманизмът му се проявява тогава, когато трябва да запази мира и добрите отношения между българи и турци. С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите граждани почетоха паметта на Осман Ефенди и засвидетелстваха уважението си с цветя пред паметната му плоча.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова