Както вече информирахме, в цялата страна и на територията на област Плевен снощи беше проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици.

Пред журналисти, зам.-директорът на ОД на МВР – Плевен комисар Николай Николов каза, че в рамките на последните 24 часа на територията на Областната дирекция са образувани 11 бързи производства и едно досъдебно производство, като задържаните са 18.

Също така е издадена присъда на дилър на наркотични вещества, който е приведен в Плевенския затвор.

„Ние ще продължим да се противопоставяме на тази престъпна дейност, за да се ограничи разпространението на наркотици в област Плевен, при доброто взаимодействие и координация по всеки един случай с Окръжна и Районна прокуратура – Плевен, каза комисар Николов.

„Престъпленията, свързани с наркотични вещества са били и винаги ще бъдат наш приоритет. Тези престъпления са с изключително висока степен на опасност. Стремежът ни е максимално бързо да се разследват и максимално бързо виновните лица да получат своето наказание“. Това каза районният прокурор на Плевен Пламен Петков.

Той подчерта, че от началото на 2022 г. в Районна прокуратура – Плевен са образувани 262 производства за престъпления, свързани с държане на наркотични вещества.

От тях 177 са разследвани като бързи производства.

„Това е един доста висок процент и е продиктуван от нашето желание и желанието на полицията, максимално бързо да приключват производствата с висока степен на обществена опасност, за да има поправителен и възпитателен ефект върху останалите лица, които се занимават с подобна дейност“.

Прокурор Петков отбеляза, че от всичките 262 производства за тази година, на съд са предадени 137 лица, като към момента осъдителните присъди са 119, които са постановени спрямо 125 лица.  

„Това е един изключително висок процент, който е доказателство за нашия приоритет при разследването. Тази акция ще приключи, но ние ще продължим да разследваме с приоритет тези дела, да натоварваме необходимия ресурс поради високата степен на обществена опасност“, каза още районният прокурор Пламен Петков.   

Прокурор Дияна Илиева подчерта, че от началото на годината Окръжна прокуратура - Плевен е предала на съд 33 лица за държане и разпространение на наркотици, като 25 от тях са вече осъдени.