Директорът на "Топлофикация София" инж. Александър Александров е подал оставка от поста си, за да не бъде “повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения”.

Преди дни Борис Бонев от “Спаси София” поиска оттеглянето от поста на шефа на столичното парно, тъй като обществени поръчки на “Топлофикация” са изпълнявани от фирми, свързани с жената, с която той живее на семейни начала.

След обвиненията от дружеството съобщиха, че  тези твърдения не отговарят на истината, защото като възложител дружеството възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и правилника за прилагането на ЗОП.

Според “Спаси София” обаче, търговете били печелени от други дружества, но дейностите по изпълнението се възлагали впоследствие на фирми, собственост на Светлана Тодорова Пашалийска. Тя е посочена от Александров в декларацията му за имущество и конфликт на интереси като жената, с който живее на семейни начала.

“Взех решението да се оттегля от поста изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД, тъй като не желая да бъда повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета ми и целят да поставят под съмнение професионалната ми експертиза и етика”, посочва в позицията си Александър Александров.

Той уточнява, че през последните 5 години "Топлофикация" е направила “няколко големи стъпки” към дигитализиране на процеси, които са приближили дружеството модерните ютилити компании в сектора. Изтъква се и, че е работено успешно по внедряване на съвременна автоматизирана платформа за термо-хидравлично моделиране, мониторинг и управление на топлопреносната мрежа. Александров уточнява и, че се наблюдава устойчива тенденция за нарастване броя на клиентите на дружеството, като се увеличили с 3,4%. Освен това през последните пет години към топлопреносната мрежа се присъединили 585 нови сгради, а това довело до увеличение на трасето с над 24 км. 

Александър Александров беше избран за директор на столичната "Топлофикация" от съставава на миналия Общински съвет по предложение ГЕРБ-СДС и с подкрепата на коалицията ВМРО - "Атака".