Окръжен съд – Русе уважи и исковете на децата на загинал при ПТП, като осъди „Алианц“ Румъния да им плати по 120 000 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди от загубата на баща им, ведно със законната лихва и разноските по делото. Преди 3 месеца друг състав на съда присъди същата сума за съпругата, като решението не беше обжалвано и вече е в законна сила.   

Инцидентът е от 16.05.2016 г. Около 8 ч. сутринта 59-годишният Г. Е. управлявал автомобила си „Фолксваген Голф“ от с. Екзарх Йосиф към гр. Русе. Жена му била до него на предната седалка. Завивайки наляво и включвайки се в главния път Бяла-Русе, били ударени отзад от идващата със 127 км/ч „Хонда“, управлявана от румънския гражданин Д. С. От удара двете коли се завъртели, а българският шофьор починал вследствие на тежките увреждания, които получил. За румънския автомобил имало валидна застраховка „Гражданска отговорност“ в ALLIANZ TIRAC ASIGURARI  S.A., Румъния. Синът и дъщерята на Г. Е. предявили претенция за заплащане на застрахователно обезщетение към ответното дружество, чрез представителя му в Р България – ЗАД„ АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ“, но получили отказ. Затова подали иск чрез съда за по 120 000 лв. за всеки от тях.

За да определи размера на дължимото обезщетение по отношение на ищците, Окръжен съд - Русе съобрази преживените от тях и продължаващи болки и страдания вследствие загубата на баща им. Според съда, безспорно, загубата на родител е тежка травма, която е особено силна, когато е внезапна, неочаквана и причинена по начин, различен от естествения за всяко човешко същество. Прието е за установено, че отношенията между родител и дете след порастването и отделянето на ищците са продължили естественото си и нормално развитие на уважение и обич. От преките впечатления на разпитаните свидетели по делото е доказано по безспорен начин, че между баща и дъщеря и баща и син са съществували чувства на силна привързаност, разбирателство и доверие. Съдът прие, че страданията на ищците са обусловени и от лишаването им от възможността да разчитат на моралната и духовна подкрепа на баща си за в бъдеще, от промяната в начина им на живот и невъзможността да се очаква, че преодоляването на негативните последици от загубата ще бъде възможно.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което исковете на децата на загиналия в катастрофа Г. Е. са уважени в пълните претендирани размери, подлежи на обжалване в двуседмичен срок.