Бургас от XVI до ХХ век - години на бурно разрастване, сред епидемии, конфликти, движение на хора и зърно, и тотална липса на сладка, питейна вода, водят към изграждането на първия водопровод.

Началото е поставено през 1906 г., но се случва така, че вместо до стотиците домакинства първата чиста вода буквално се излива по улиците на града. Снабдяването продължава да се случва по познатия за жителите през столетията начин – чрез търговия с безценната течност.

Водоносците, известни като сакаджии, са продължавали да продават на висока цена, съмнителната по качество вода за пиене. А бургазлии са пълнили от нея в калайдисаните си кани, разказва историографът, писател и художник Митко Иванов.

В рубриката си „Старият Бургас“, той насочва към драматичните събития белязали израждането на водопроводната мрежа.

Ситуацията се усложнява и от това, че града расте с изключително високи темпове - още един от многото куриозни факти в историята на Бургас, съпоставена с тази на останалите градове в България. 

Тежки поражения от годините на консумацията основно на минерална вода с решение от 1925 г., през самоубийството на уважавания инж. Роман Софтов, заради провален проект, за търсенето на гравитачен път и за решенията на местната от 1909 година до 70-те години на 20 век… за изминатия дълъг път на водата до всички домакинства на Бургас, чуйте от Митко Иванов  в звуковия файл: