В новите договори със снегопочистващите фирми ще бъде заложен по-голям периметър за обработване около спирките на градския транспорт, така, че да не се стига до това хората на първата и на последната врата на превозното средство да стъпват върху леда, обясниха за Дарик от Столичния инспекторат.

С близо 120 хил. лв. са глобени 4 от седемте фирми, заети със зимното почистване на София, като най-много нередности са установени в районите „Витоша” и „Кремиковци”, където са и най-високите глоби. До момента няма сигнали за пострадали хора от паднали клони и висулки в София.

"Най-малката санкция за непочистени улици е в размер на 3 900 лв, а най-голямата е 46 500 лв.", поясни директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков.

В сега действащите договори не е заложен достатъчен периметър за почистване около спирките, това е причината при спиране на превозните средства хората на първата и на последната врата на превозното средство, а често и на повече, на практика да стъпват върху лед, обясни той.

На няколко места екипите са установили, че има опасни висулки на обществени сгради, които са отстранени, каза още той и припомни, че премахването на висулките от частните сгради е задължение на живеещи там или на хората от съответния търговски обект. Те са длъжни да почистват и снега по тротоарите около сградите си.

Служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на СО продължават почистването на прекършени клони и дървета, които се извозват както от работещите в дирекция „Зелена система”, така и от екипи на районните администрации, почистващите фирми и Столичното предприятие за третиране на отпадъци.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм