На телефон 112 са получени 230 сигнала, свързани с обилните валежи и градушка  на територията на София вчера, съобщиха за Дарик от Столичната община. В контактния център са получени 34 сигнала. 

Според данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над София са паднали между 20 и 60 литра дъжд на кв.м. – най-много са били над югоизточните райони, в „Младост“ - 58 литра на кв.м, в Южен парк 36 литра на кв.м, във ВЕЦ Симеоново – 22 литра на кв.м. Градушката е била с размерите на лешник. 

Кметът на София Васил Терзиев разпореди всички екипи  да са мобилизирани, да се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовири.

Общо 18 екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ заедно с пожарната са реагирали на сигнали. Над  40 от тях  са били по-критични, свързани с  отстраняване на последици от обилните валежи. Те са за завирявания на участъци от пътища, на мазета, гаражи, търговски обекти и подлези.

Най-голям брой от тях са на територията на районите „Подуяне“, „Младост“, „Витоша“, „Оборище“, „Сердика“, „Искър“. Извършено е отводняване на дворове и мазета в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. “Враждебна“. 

В момента аварийните екипи  работят по отводняване на частна  сграда в район “Триадица”.  

Отворен за движение е пътния тунел на бул. “Цариградско шосе“ в района на кв. “Полигона“. 

Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от фирмите, ангажирани с чистотата в града.

Наблюдават се речните корита и общинските язовири. Реките текат в коритата си и няма опасност от разливи, водните количества в язовирите са в норма. 

Градският транспорт към момента се движи и изпълнява обичайните си маршрути. Аварийните екипи извършват и обходи на терен с цел превенция.