Откриване на храм ,,Св. преп. Параскева - Петка Българска" се състоя днес в Сливен. Събитието бе очаквано нa Петковден с нетърпение от православните християни в общината. Откриването извърши Агатополски епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Иоаникий.

Празникът започна още на 13 октомври с Архиерейска вечерня. Днес богослужението продължи с празнична утреня, продължи с Архиерейска света Литургия и водосвет.

Отец Йоан от сливенска епархия благодари на митрополит Иоаникий, на присъстващите на паметното събитие и на всички граждани и фирми, дали своя принос за построяването на църквата.

„Построяването на този храм е дело прекрасно и аз съм сигурен, че ще пребъде, защото е важно да се строят църкви. Те са нашият общ дом, те са мястото, което ни среща с Бога. Те са посланик на минало и бъдеще, на вяра и надежда! Сливен ще става все по-истински и все по-красив! Честит празник!“, заяви в края на службата Негово Преосвещенство епископ Иеротей.

Предстоятелят на новия храм отец Йоан Петров, който заедно свещеници от Сливенска епархия се включи в празничната литургия,  изказа благодарности към Община Сливен, към местния парламент и всички спонсори и хора, които отделиха от средствата си за изграждането на светата обител. Той благодари и на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий за огромното доверие, което Владиката му е гласувал. Свещеникът пожела църквата да е изпълнена с вярващи хора не само в празнични, но и в делнични дни.

На официалното откриване сред присъстващите бе народният представител Десислава Танева. Събитието уважи и част от ръководството на Община Сливен в лицето на зам.кметовете Пепа Чиликова, инж. Стоян Марков и Камен Костов. Те подариха на новия храм икона на Света Петка. От Общинския съвет църквата получи аналой – поставка с плот за библията при богослужение.

През август т.г., Община Сливен предприе стъпки към облагородяване на пространството около новия храм. То предвижда полагане на около 1 дка пътна настилка около църквата, автоматична поливна система, озеленяване и осветление. Дейностите по проекта възлизат на около 330 хил. лв. и включват още обособяване на паркоместа и рампи за достъп на хора с увреждания и монтаж на камери за видеонаблюдение. Общината предвижда и укрепване на хълмовата част, където се намира църквата.

Градежът на храма започва през 2008 г. Той е с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е изработен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в архитектурен факултет, катедра „Градоустройство“ в УАСГ - София.

Църквата „Света Петка" е първата, строена в Сливен от повече от 20 години. Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като през годините многократно бяха организирани благотворителни кампании за да се стигне до днешия й вид.

След 20 години откриха нов храм в Сливен