Научно-изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се завърна във Варна след второто плаване до Антарктида и обратно. Експедицията започна на 8 ноември миналата година и продължи 148 дни. За тези близо 5 месеца корабът проплава над 20 000 морски мили.

Стотици варненци дойдоха на Морска гара, за да посрещнат плавателния съд след края на неговата историческа мисия.

В официалната церемония по посрещане се включиха началникът на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев и др. 

Задачата на полярния ни кораб бе да превози 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база на остров Ливингстън. Изпълнени са и планираните 12 научни проекта в рамките на експедицията. В България на борда на "Св. Св. Кирил и Методий" бяха донесени и две полярни риби, които ще бъдат част от живата експозиция на Природонаучния музей в Пловдив. За първи път риби от Ледения континент ще могат да бъдат видени във вътрешноконтинентален музей, като ще плуват в леден аквариум. 

Дългосрочна плавателна практика изкараха 4 курсанта от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров. 24 курсанти проведоха краткосрочна практика от Варна до аржентинското пристанище Мар дел Плата, други 24 курсанта проведоха също краткосрочна практика от Мар дел Плата до Варна.

По-наблюдателните посрещачи забелязаха изрисувани на кораба знаци с форма на пингвин, които деликатно напомнят за участието му в 31-та и 32-та експедиции на България до Антарктида

„Изключително съм щастлив, че доказахме, че сме една морска нация. Досега бяхме тук, в Черно море, да ловим паламуд и цаца. В световния океан за български кораб се чуваше само, че са го хванали с кокаин. Сега се чува, че български кораб прави научни изследвания“, коментира председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. По думите му страната ни има отлични моряци и капитани, които могат да се справят и да плават в суровите води на Южния полюс, където доскоро български научно-изследователски кораб не беше стъпвал.

Корабът е в добро състояние, необходими са само леки ремонти, каза командирът на кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов. Той сподели, че най-тежкото изпитание за екипажа е било в залива Баия-Гранде, преди остров Огнена земя. Пътувайки на юг в териториалните води на Аржентина от Патагония силни ветрове връхлетели кораба.

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров определи завършилото плаване като изключително успешно. Той подчерта, че това е най-боеспособният и подготвен екипаж на български военен кораб, което е доказано с изпълнените множество задачи.