Интерконекторът с Гърция заработи и първите количества природен газ постъпиха в България. Газовата връзка бе открита и с официална церемония в София в присъствието на председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен, лидерите на балканските страни и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

„Интерконекторът България-Гърция променя енергийната карта на Европа“, заяви президентът Румен Радев.

Радев: Интерконекторът решително променя газовата карта на Европа

След 13 години очакване газовата връзка България – Гърция е реалност. В 7 часа тази сутрин тя заработи. Главният мениджър на диспечерския център на интерконектора в Хасково Любомир Радев обяви началото.

„От днес интерконекторът работи. Той има достатъчно капацитет, за да задоволи всички битови потребители, като осигурява диверсификацията на източниците и на доставките на природен газ за България“, заяви на официалната церемония по откриването на проекта премиерът Гълъб Донев.

Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима

Междусистемната газова връзка България-Гърция е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно. Има възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. в следващите години. Инвестицията от страна на ЕС е 250 милиона евро.

„На фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на синьото, интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“, подчерта председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен.

Николае Чука: Диверсификацията на доставки и маршрути трябва да продължи

Президентът на Азербайджан Илхан Алиев потвърди, че до 2027 г. страната му има готовност да удвои транзита на природен газ за Европа.

На церемонията присъстваха президентите на Сърбия - Александър Вучич и на Северна Македония Стево Пендаровски и приемиерите на Гърция - Кириякос Мицотакис и на Румъния - Николае Чука.

„Интерконекторът вече решително променя енергийната карта на Европа - най-вече има реален поток от Азербайджан“, заяви президентът Румен Радев.

Вучич: Надявам се интерконекторът със Сърбия да е готов до 2023 година

„Ключът на успеха днес е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения“, посочи Румен Радев. Той представи официално и предложението България, Румъния, Унгария и Словакия да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм