Правосъдният министър Атанас Славов ще обжалва пред Върховния административен съд съобразността на избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите на главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС. Славов коментира още, че е прибързано да се активира процедура за избор на нов главен прокурор, преди да е ясно ще има ли конституционни промени, както и дали Конституционния съд ще допусне за разглеждане искането на Иван Гешев да се обяват за противоконституционни последните изменения в Закона за съдебната власт.

ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор

Процедурата за избор на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор повдига въпроси и разнопосочни мнения във Висшия съдебен съвет, каза правосъдния министът Атанас Славов и уточни, че ще  поиска становище от компетентния съд. Той каза още, че липсва доверие в настоящия състав на ВСС, който е с изтекъл мандат.

Сарафов отстрани и говорителя на Гешев Сийка Милева

Стартилата процедура за избор на нов главен прокурор може да бъде спряна и ако Конституционния съд допусне за разглеждане искането на Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт, свързани с правилата за избор на главен прокурор. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм