Газът поскъпва с 60% със задна дата, считано от 1 август. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране, която на закрито заседание днес утвърди цената на природния газ за този месец. Така един мегаватчас ще струва близо 300 лева без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Защо в газовата връзка с Гърция газ има, а според служебния кабинет няма?

Като основна причина за драстичното поскъпване енергийният регулатор изтъква рязкото нарастване на цените на международните газови пазари заради войната в Украйна. От КЕВР отчитат, че все пак цената в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси най-вече заради благоприятните условия по договора ни за доставка от Азербайджан.

Преговори с „Газпром“ са възможни, но само в краен случай

Енергийният регулатор е категоричен, че през следващите месеци „Булгаргаз“ трябва да положи максимални усилия, за да гарантира сигурност и стабилност на доставките и на цените на газа за българските потребители.

Припомняме, че вчера „Булгаргаз” направи предложение за цената през октомври, като прогнозната тарифа е тя да падне на 269 лева за мегаватчас, но само при условие, че газовата връзка с Гърция заработи. Информацията е на Люба Алексиева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм