Общински съветници от "Спаси София" се обявиха за въвеждане на синя зона и в неделя в центъра на столицата. Освен това те предвиждат удължаване на времетраенето ѝ с един час - до 21.00 ч. Предложението бе направено при представянето на проекта за реорганизация на движението в центъра между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша".

Той включва изграждане на нова BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на конфликтната велоалея от тротоара покрай парка на НДК и мерки за пътна безопасност. Андрей Зографски от „Спаси София“ заяви, че трябва да се намери баланс за живущите в централната част на града:

“Обмисляме промяна на правилата за паркиране особено в центъра на града, за да може в неделя също да важи зоната, защото целият град се изсипва в центъра. Да презонираме подзоните, за да може живущите да са по-гъвкави в търсенето на паркоместа, както и да коригираме работното време. Както и да се обособят места само за живущите в съответната подзона.“

Той допълни, че с промените на бул. „Патриарх Евтимий“ и обособяването на бус лента паркирането няма да бъде премахнато изцяло:

“Никъде в нито един участък не се премахма изцяло паркирането както е на булевард „В. Левски“. Напротив, предвиждаме максимално запазване на местата и компенсаторно удвояване на бул. „Витоша“. Предвижда се свързването на велоалеите в мрежа с 2 км. Нови велоалеи и свалянето на велоалеята до парка на НДК на пътното платно заради конфликти с пешеходци“

По думите на управляващите, този проект е бил отлаган повече от 10 години и е дошло времето да бъде изпълнен. Те заявиха още, че ще се водят разговори с НДК за отваряне на подземни паркинги под двореца в режим на синя зона. Отваря и нов паркинг на Центъра за градска мобилност с допълнителни 50 места в района на бул. „Витоша“.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи, че е обсъдил с кмета на София Васил Терзиев предложение подлезът под Спортната палата също да се превърне в подземен паркинг. От Столичната община съобщиха, че ще използват летния строителен сезон за изпълнение на проекта и призоваха гражданите да използват градския транспорт, когато започнат по-големите ремонти и затваряния на пътища в града.

Чуйте прикачения звуков файл.