Ако от МВР зависи изборите да са честни, наистина сме много зле. Такова мнение изрази журналистът Силвия Великова в предаването „Стълбището“ на Дарик радио. Според нея политическите сили искат да обяснят, че изборите няма да са честни, за да излязат да гласуват само твърдите ядра, а другите хора да си кажат: „Защо да гласувам, като вотът е фалшифициран?“. 

„Какво да мобилизира хората, освен още повече да ги отврати. Понеже политиците много активно маскарят другите и ние като едни фенове, разпределени между отделните балони, също се остракираме. И в крайна сметка хората казват за какво да протестираме. Виждате, през последните дни имаше няколко семпли протеста. Може би хората разбраха, че и с протести нищо не става. Явно нашето гражданско общество си е все така инертно“, посочи журналистката.

Според нея в момента сме свидетели на политически процес по “изчегъртване” на ПП-ДБ. „Те трябва да си платят тази цена след като не изчегъртаха ГЕРБ, а управляваха с тях“, категорична беше Великова.

„Това правителство, макар че е излъчено по различен начин, е същото като всички останали правителства - служебни и редовни. За него е важно първите му кадрови решения да бъдат свързани със службите. Да си осигури явно канал, през който да не тече информацията. След като партийците гледат на хората в службите като свои, очевидно и те това очакват. Правителството, което трябва да се занимава с организирането на честни избори, виждаме, че се занимава с много други неща“, добави тя. 

Журналистката коментира още и нашумелите казуси около Митниците, вече бившия главен секретар на МВР и Нотариуса.

„На нас като журналисти отговорността ни е да държим интерес и към другите казуси, защото ако този, който следим, ни показва как изглежда завладяната държава през прокуратура, вътрешно министерство и митници, то пък другите два сюжета ни показват как е завладяна цялата държава през съда, специализираните структури. Така че задължително тези казуси трябва да се разнищят докрай.

Въпросът е как, тъй като виждаме двата формата, на които това може да се случи, че вървят много конюнктурно. Поне впечатлението ми от първата комисия за митниците беше наистина потресаващо. От друга страна разнищването на този казус през разследващите органи също изглежда много съмнително“, подчерта Силвия Великова. 

Гледайте целия разговор в прикачения файл.