Пътниците и екипажът на борда на полет на Allegiant Airlines от Северна Каролина до Флорида станаха жертва на силна турбуленция, определяна от тях като сцена от „Матрицата“, съобщава Darik Business Review.

Според пътуващи на борда на полет 227 на Allegiant Air от регионалното летище Asheville до St. Petersburg-Clearwater, една от стюардесите е хвърлена във въздуха, като след това е паднала на пода на самолета по време на преминаването на машината през нестабилни въздушни маси.

Междувременно, пътничка, станала, за да използва тоалетната, преди да започне турбуленцията, е излязла от нея с разбита глава.

Какво наистина се случва в пилотската кабина при турбуленция?

Общо четирима души - две стюардеси и двама пътници, са се нуждаели от медицинска помощ след кацането. Те са посрещнати от медицински персонал и са откарани в болница, съобщава Independent.

Пътничката Лиза Спригс разказва за ужасяващото изпитание, оприличавайки разхвърляните хора в самолета на сцена от научнофантастичния филм „Матрицата“. „Стюардесата буквално излетя във въздуха и след това се приземи долу, счупвайки си глезена,“ посочва Лиза.

Авиокомпанията обсъжда инцидента с Националния съвет по безопасност на транспорта и FAA, въпреки че в момента не се провежда разследване на случилото се.

Най-безопасното място в самолета е това, което никой не иска

Инцидентът идва на фона на ръста на турбуленцията при някои полети през последните години.

Неотдавнашно проучване на учени от Обединеното кралство установи, че тя се е увеличила с 55% по натоварен маршрут в Северния Атлантик между 1979 г. и 2020 г., като се предполага, че причината може да е климатичната криза.

Авиокомпания дари на благотворителна организация изгубения багаж на свои пътници

„След десетилетие на изследвания, показващи, че изменението на климата ще увеличи турбуленцията в бъдеще, сега имаме доказателства, които предполагат, че процесът вече е започнал“, казва съавторът на изследването проф. Пол Уилямс от Университета на Рединг за BBC.

„Трябва да инвестираме в подобрени системи за прогнозиране и откриване на турбуленция, за да предотвратим засилването й през следващите десетилетия,“ допълва той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм