Силите на САЩ са убили лидера на Ислямска държава Билал ал Судани и 10 негови агенти в Северна Сомалия, съобщиха американски служители, цитирани от Би Би Си.

Той беше убит, след като американски специални части нахлуха в отдалечен планински пещерен комплекс с надеждата да го заловят.

Отровни субстанции за химическа бомба са открити в дома на задържаните терористи в Германия

Ал Судани беше отговорен за насърчаването на нарастващото присъствие на ИДИЛ в Африка“, каза министърът на отбраната Лойд Остин.

Освен това се твърди, че е финансирал дейностите на групата в световен мащаб, добави Остин.

Анализатори казват, че фактът, че американските войски са изпратени по заповед на президента Джо Байдън да убият или заловят Судани, вместо да използват по-малко рискован удар с дрон, показва неговата значимост.

Арестуваха 32-годишен ирански гражданин, подготвял терористичен акт

Подробности за естеството на операцията не са разкрити, но войниците са били мобилизирани с хеликоптер, според New York Times, като Судани е бил убит след избухнала престрелка.

Операцията идва, след като президентът Байдън преразположи стотици американски войници в страната, след като неговият предшественик Доналд Тръмп ги изтегли. Съобщава се обаче, че тези сили са там само за да обучават сомалийски войници, а не да провеждат операции.

Пентагонът: „Ислямска държава“ планира грандиозно завръщане през 2023 г.

Съобщава се, че през последните години групировката "Ислямска държава" е разширила дейността си в няколко африкански страни, включително Мозамбик и Демократична република Конго.

Въпреки това Ислямска държава е сравнително малка група в Сомалия, като свързаната с Ал Кайда групировка Ал Шабаб е много по-известна - тя контролира много южни райони.

Твърди се, че преди да се присъедини към „Ислямска държава“, Судани е извършвал оперативна работа за „Аш Шабаб“, подпомагайки обучението на бойци.

Ислямска държава все още е заплаха: Обеща да освободи 10 000 от своите задържани бойци

Той е обвинен, че е играл „финансова роля със специализирани умения, което го е направило важна цел за антитерористичните действия на САЩ“, каза анонимен американски служител пред агенция AFP.

Твърди се, че планирането на операцията срещу Судани е отнело месеци.

Сомалия приветства убийството на Судани, според новинарския сайт на Гласът на Америка.

Нападение срещу пакистанското посолство в Кабул, целта май е бил посланикът

„Това е много събитие е положително и го приветстваме“, каза съветникът по сигурността на сомалийското правителство Хюсеин Шейх Али.

Той подчерта, че Ислямска държава не е толкова голяма заплаха, колкото Ал Шабаб в Сомалия, но Судани е „опасен“.

Посланието е, че лидерите на всички терористични групи в Сомалия не са в безопасност“, продължи той.

ИДИЛ Сомалия е един от по-малките клонове на групировката - поема отговорност за 32 атаки през 2022 г., предимно в столицата Могадишу.

Politico: Фокусът на ЕС върху финансирането на тероризма отслабва

Един доклад на ООН от миналата година изчислява, че броят на бойците на Ислямска държава в Сомалия е около 200 до 280 и че страната се използва като значителна база за финансиране на дейността на ИДИЛ в Ирак и Леванта, но това не е независимо потвърдено от Би Би Си.

Само миналата седмица ИДИЛ публикува рядък пропаганден видеоклип от сомалийския си клон, който показва бойни кадри от сблъсъци със сомалийските сили в планински район в североизточната част на Бари.

Бомбеното нападение в Истанбул припомня дълга поредица от терористични нападения в Турция

Нападението идва по-малко от седмица, след като САЩ съобщиха, че атака с дрон е убила 30 бойци на Ал Шабаб.

През последните месеци проправителствените сили в Сомалия постигат напредък срещу Ал Шабаб.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм