Шумен възстановява провеждането на биенале по скулптура. От 19 до 29 юли на територията на Природния парк „Шуменско плато“ ще се състои Национално биенале по скулптура. Темата на творческото събитие е „Тракийски мотиви“, като идеята е да се обърне внимание на културно-историческото наследство, оставено от народа на траките по нашите земи.

В биеналето ще участват осем скулптори от различни градове на страната – Калоян Тодоров и Бехчет Данъджъ от Шумен, Владимир Веселинов и Радко Вълчев от Велико Търново, Даниел Кънчев от Русе, Атанас Стоянов от Бургас, Ангел Каравланов от Пловдив и Олга Йорданова от София. За изработването на скулптурите ще се използва врачански камък, а участниците ще творят в двора на „Зеленото училище“, което се намира на Шуменското плато.

Целта на биеналето е чрез скулптурното изкуство да се опознае културно-историческото наследство на Шумен и региона, значението му за страната в исторически план, както и популяризирането на града и неговите забележителности като притегателно място за създаване на изкуство. Обединени от тази цел скулпторите, участващи в пленера, могат да интерпретират своите виждания и представи в художествени произведения.

Организатор на Националното биенале по скулптура е Община Шумен. Събитието ще се провежда на територията на ПП „Шуменско плато“ през две години.