"В коалицията ПП-ДБ лайтмотивът на преговорите беше "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено". Ние нямаме формална коалиция, защото никой не иска така да го нарича, нямаме коалиционно спорезумение. Имаме заявка от Денков и Габриел, че те ще се оттеглят в момента, в който нещо не им хареса, но ние не знаем какво е това нещо".

Това коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио журналистът от Клуб Z Пламена Игнатова. Според нея е въпрос на време ГЕРБ да започне да предявява претенции.

Габриел: Предстоят разговори с ПП-ДБ, за да се финализира управленската програма

"ГЕРБ казаха, че това е правителство на ПП-ДБ и те отказват да носят отговорност за действията на това правителство. Това е подводен камък, който предстои да видим как ще се развие. Все пак е добра новина това, че имаме правителство - да му дадем шанс да направи нещо полезно", посочи от своя страна социологът Мила Минева.

Според писателя Александър Шпатов безспорно голямата новина от изминалата седмица е, че се състави редовно правителство в България след дълги месеци на власт на служебно правителство и президента Радев.

Биков: Носим отговорност само за външната политика

"Аз очаквам от това правителство символни действия, с които да заявят промяна в политиката на държавата. Очаквам от това правителство да роди нови лидери. Лидерите на ПП и ДБ загубиха, според мен безвъзвратно, доверието на много от своите гласоподаватели. Те много добре съзнаваха, че това ще се случи, но взеха най-правилното решение за държавата в този момент", коментира той.

Журналистът и политик Иво Божков изрази мнение, че е било задължително да има правителство. "Алтернативата да има още един служебен кабинет беше най-лошото, което можеше да продължи да се случва. Единствените успеши мандати от началото на този цикъл бяха тези на ПП и сега на ПП-ДБ, което показва все пак, че действително може да се каже, че това правителство е на ПП", посочи той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм