Русия няма нужда да използва ядрени оръжия в Украйна. Това заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу в реч на международна конференция по сигурността в Москва, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. Цитиран от ТАСС, той нарече „абсурдни“ твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

Путин: Ситуацията в Украйна показва, че САЩ се опитват да удължат този конфликт

По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила „няколко пъти“ разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.

Шойгу заяви, че преговорите за удължаване на договора „Нов СТАРТ“ са „двупосочни“ и че ситуацията около този договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия „не е лесна“.

Според Шойгу твърдението, че причината за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е руската спецоперация в Украйна, е невярно, тъй като тези страни се сближават с Алианса от много години.

Тайният коз на Путин: Какви оръжия Русия все още не е използвала в Украйна?

„Разбира се, официалното участие на Хелзинки и Стокхолм в стратегическото планиране на НАТО, евентуалното предоставяне на територията на тези държави за разполагане на ударни оръжия ще промени условията за сигурност в Балтийския регион и Арктика и ще наложи преразглеждане на подходите към защитата на руската територия“, предаде ТАСС думите на руския министър на отбраната.

Шойгу също така вижда потенциал блокът АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) да се превърне във „военно-политически съюз“.

Руският министър на отбраната оценява „специалната военна операция“ на Москва в Украйна като поставяне на „край на еднополюсния свят“.

При действията си в Украйна „спазването на Женевската конвенция за правилата при водене на война винаги са били и остават в центъра на вниманието на командирите на всички равнища“, допълни руският военен министър.

В тази връзка той отбеляза, че руските военни активно участват в доставката на хуманитарна помощ, възстановяването на инфраструктурата и опазването на реда „в освободените от националистите територии в Украйна“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok