Руският президент Владимир Путин обвини Вашингтон, че се опитва да удължи конфликта в Украйна и да подклажда конфликти в други части на света, включително с посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Украйна удари щаба на руските наемници „Вагнер“ на изток

"Ситуацията в Украйна показва, че САЩ се опитват да удължат този конфликт. И те действат по абсолютно същия начин, подхранвайки потенциала за конфликти в Азия, Африка и Латинска Америка", заяви Путин в телевизионно обръщение, говорейки по видеовръзка на церемонията по откриването на конференция по сигурността в Москва.

"Американската авантюра по отношение на Тайван не е просто пътуване на отделен безотговорен политик, а част от целенасочена, съзнателна стратегия на САЩ за дестабилизиране и хаотизиране на ситуацията в региона и света", добави той.

Русия обещава да разшири отношенията си със Северна Корея

Според него посещението е "нагла демонстрация на незачитане на суверенитета на други държави и на международните задължения на Вашингтон", съобщи АФП.

"Смятаме това за внимателно планирана провокация", каза Путин.

Отношенията между Москва и Вашингтон са в разрез, откакто в края на февруари Русия нахлу в суверенна и демократична Украйна.

След санкциите върху Русия: Петролните компании от ОАЕ с огромни печалби

Подложен на безпрецедентни санкции от страна на Запада, Путин се стреми да укрепи връзките си с държави от Африка и Азия, особено с Китай.

Москва беше напълно солидарна с ключовия си съюзник Пекин по време на посещението на Пелоси през август в самоуправляващия се, демократичен Тайван, който Китай смята за своя територия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм