Русия обеща да "разшири своите всеобхватни и конструктивни двустранни отношения" със Северна Корея, каза нейният президент Владимир Путин, предаде Би Би Си.

Учени от Русия и Казахстан откриха нов лек срещу Ковид-19

В писмо, изпратено до неговия колега Ким Чен Ун в деня на освобождението на Пхенян, Путин каза, че този ход ще бъде в интерес и на двете страни.

На свой ред Ким Чен Ун  заяви, че приятелството между двете нации е било изковано през Втората световна война с победата над Япония. Той добави, че тяхното "другарско приятелство" ще се засили.

42 държави призоваха Русия да изтегли военните си от Запорожката АЕЦ

Според доклад на севернокорейската държавна медия KCNA, Путин е казал, че разширените двустранни отношения ще „съвпадат с интересите на двете страни“.

В писмото си Ким казва, че приятелството между Русия и Северна Корея, „изковано в антияпонската война“, е „консолидирано и развивано век след век“.

След санкциите върху Русия: Петролните компании от ОАЕ с огромни печалби

Добавя се, че "стратегическото и тактическо сътрудничество, подкрепа и солидарност" между двете страни "са поставени на нова висока сцена, в общия фронт за осуетяване на военната заплаха и провокация на враждебните сили".

Русия заплаши да прекъсне двустранните връзки със САЩ

Пхенян не идентифицира враждебните сили по име, но терминът е използван многократно от Северна Корея за обозначаване на САЩ и техните съюзници.

Някога Съветският съюз беше основен съюзник на Северна Корея, предлагайки икономическо сътрудничество, културен обмен и помощ.

„Изгубихме много“ или „така е по-добре“. Имат ли ефект санкциите върху живота в Москва

Отношенията им обаче пострадаха след рухването на Желязната завеса, като постепенно се възстановиха донякъде след постепенното отчуждаване на Русия от Запада от началото на 2000-те години.

През юли Северна Корея беше една от малкото страни, които официално признаха две подкрепяни от Русия сепаратистки държави в Източна Украйна, след като Русия подписа указ, с който ги обявява за независими.

„Газпром“ увеличава доставките на газ за Унгария

В отговор Украйна, която се бори с руска инвазия на нейна територия, прекъсна всички дипломатически връзки с Пхенян.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм