Според унгарското външно министерство Русия е започнала допълнителни доставки на газ за страната членка на ЕС, предаде Ройтерс.

След преговори между Москва и унгарския външен министър Петер Сиярто миналия месец, руската компания "Газпром" започна да доставя повече газ в петък от "вече договореното", каза представителят на министерството Тамаш Менцер във Фейсбук.

Газопровод от Испания до Франция може да бъде готов за девет месеца

A szomszédunkban zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz...

Posted by Menczer Tamás on Friday, August 12, 2022

По негови думи до края на август допълнителни 2,6 милиона кубични метра на ден ще идват в Унгария по газопровода „Турски поток“. Менцер обясни, че все още се договарят допълнителни доставки през септември. Той подчерта, че е "задължение на унгарското правителство да гарантира сигурните доставки на природен газ на страната".

Протестиращи срещу „Газпром“ се опитаха да нахлуят в Министерството на енергетиката

Външният министър Петер Сиярто се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва миналия месец, търсейки още 700 милиона кубически метра газ в допълнение към съществуващото дългосрочно споразумение за доставка с Русия.

Газовият план за извънредни ситуации влезе в сила в ЕС

От вторник в рамките на ЕС е в сила газов план за извънредни ситуации за справяне с енергийната криза, предизвикана от руската  война в Украйна. Регламентът предвижда доброволно спестяване на природен газ през зимата от 15 процента за всяка държава, но позволява множество изключения. Унгария е една от страните, които поискаха изключение. Страната е особено зависима от руския внос на енергия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм