На съботния протест срещу пенсионната реформа в Париж радикалите започнаха да трошат витрини на банки и банкомати и да чупят светофари. Няколко радикали взривиха петарди и хвърляха стъклени бутилки по полицията, предаде БГНЕС.

Демонстрацията срещу пенсионната реформа бе организирана от лявата партия на Жан-Люк Меланшон „Непокорена Франция” (LFI), от младежки асоциации и антикапиталисти. Колоната от демонстранти тръгна от площад Бастилията в 14:00 часа парижко време към площад Дьо ла Нашън. Протестиращите скандираха лозунгите "Долу капитализма", "Макрон, ще се борим докрай!"

Нови протести са планирани за днес във Франция срещу пенсионната реформа

Те носят транспаранти на партиите LFI, „Нов народен екологичен и социален съюз”, Нова антикапиталистическа партия.

На плакатите на участниците можеше да се прочетете „Да изгубиш целия си живот, за да спечелиш пари от него“, „Макрон в бизнеса – пенсионери в гробището“, „Младите казват „не”!“ „Работата през нощта след 60 е полезна за здравето!“

Над 1 милион души протестираха срещу пенсионните реформи във Франция

Демонстрантите носят карикатури на френския президент Еманюел Макрон с надпис "Ставайте, стари хора! Работниците на бъдещето сте вие!" Участниците скандират лозунги "Пенсия на 60!" „Макрон, ние не искаме твоята реформа.

За акцията се събраха десетки хиляди хора, включително представители на движението на "жълтите жилетки".

Макрон: Пенсионната реформа е „справедлива и отговорна“ и трябва да я проведем

Френските медии съобщават, че 3500 полицаи и жандармеристи осигуряват реда на протестите в Париж.

В четвъртък в цяла Франция се проведоха над 200 демонстрации срещу повишаването на възрастта за пенсиониране в страната по призив на осем водещи френски синдиката. Най-мащабните акции се проведоха в Париж, Марсилия, Лион, Тулуза, Лил и Нант. Според Министерството на вътрешните работи на страната в тях са участвали над 1 млн. души, от които 80 000 в Париж.

Жената на Макрон ядоса съпартийците му

Френският премиер Елизабет Борн на 10 януари представи проект на спорната пенсионна реформа, която правителството планира да приеме през 2023 година. Според нея френските власти ще започнат да повишават възрастта за пенсиониране в страната с три месеца годишно от 1 септември 2023 г., като по този начин до 2030 г. тя ще достигне 64 години. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм