Психотерапевтът Дейвид Либерман прекарва голяма част от кариерата си в изучаването на междуличностните отношения и личностните разстройства на военни от американската армия, служителите на ФБР и ЦРУ, пише Darik Buisness Review.

Най-интересната тема за него е социопатията, която е термин, описващ антисоциално личностно разстройство. Социопатите може да внесат хаос в живота ви и могат да бъдат по-трудни за забелязване от психопатите.

Как да заглушим психическия шум около нас?

Често срещани признаци у социопатите

Психопатите имат склонност да бъдат по-манипулативни и минимизират риска при престъпни дейности. Социопатите, от друга страна, обикновено са по-хаотични и склонни към ярост, а оттам и по-опасни.

Ето някои от най-честните признаци, за които да следите:

1. Те различават правилното от грешното, но няма как да им пука по-малко

Когато става въпрос за разграничаване на правилното от грешното, за социопата правилното е просто това, което е в неговия или нейния най-добър интерес. Ако нещо им служи добре, те вярват, че действията им са напълно оправдани.

Особен поглед: Психиатърът д-р Васил Урумов за измеренията на зависимостта

Това означава, че социопатите не изпитват никакво угризение без значение кой е наранен или ощетен и почти нямат безпокойство, защото живеят без страх от прекъсване на отношенията.

2. Тяхната личност ангажира и омагьосва, за да се свързва с други хора и да манипулира

Някои социопати нямат контрол върху импулсите си и страдат от редица пристрастяващи и саморазрушаващи поведения и навици.

Онези, обаче, които могат да отлагат възнаграждението и да играят играта дългосрочно, са най-опасни, защото са педантични и изискани. Те обикновено правят изключително добро първо впечатление и създават усещането за топли, съпричастни и дори алтруистични.

Oт първо лице: За пътя през зависимостта – как се влиза и как се излиза оттам?

3. Те невинаги изглеждат наистина честни

Социопатите нямат истинско усещане за себе си, така че те се борят да поддържат впечатлението, което създават и излъчват към света. Те вече носят една маска, а нечестността е друга маска върху нея.

Това означава, че когато лъжат, те може да изглеждат по-скоро като карикатура на честен човек, отколкото като истински честен човек.

Психолог: Емоционалната обвързаност може лесно да мутира в зависимост

Например социопатът може да звучи като развалена плоча и да използва фрази, като “100% не съм виновен” или “Имаш моята дума, че никога не съм правил това”, в опит да продадат истината.

4. Те знаят как да направят така, че кръвта ви да кипне

Социопатът знае как да натисне точните психологични копчета, за да установи контрола в една връзка. След като е постигнал определена степен на услужливост, социопатът ще се опита да подкопае емоционалната стабилност на своята мишена.

От първо лице: Хипнотерапевтът Иво Величков за историята на хипнозата в България

По тази причина те обожават да бъдат непредсказуеми (повечето личностни разстройства имат тази обща черта). Понякога тяхното поведение се дължи на определено разстройство, но в други случаи е чисто тактическо.

5. Най-лошите им склонности бързо излизат на преден план, когато усещат, че губят контрола над вас

Когато един социопат установи, че не сте “послушни,” той или тя преминава в нападение.

Забравете за прикритата учтивостта. Социопатът ще ви обвини за всичко и преди всички, които биха го изслушали — приятели, съседи, роднини, колеги.

Особен поглед към кризите във връзките

6. Те демонстрират фалшиво смирение

Друга издайническа черта е фалшивата уязвимост. Социопатите може да показват “голямо смирение”, като се изкарват кротки и непретенциозни.

Неопитният наблюдател може да повярва, че това е социопатът без маска. Но това е просто още една маска. Отново - това, което ги издава, е, че прекаляват, тъй като трудно калибрират управлението на впечатленията.

Разобличаването на личностни разстройства е трудно

Индикаторите по-горе може да са от полза, но не могат да бъдат считани за категорични.

„Анализирай това“ - различните темпераменти на децата

Ако по каквато и да е причина се окаже, че имате отношения със социопат, имайте предвид следните неща:

- Избягвайте да изразявате несъгласие с него публично. Това може да доведе до унижение, а всяка дума или действие, които карат социопата да изпита срам, може да предизвикат тежки реакции.

- Не ги наричайте социопати. Полагайте постепенни усилия, за да се освободите от връзката.

От първо лице: Психотерапевтът Нина Николова по темата „Психолозите също плачат“

- Да имаш социопат в живота си може да бъде много трудно и изолиращо, така че обмислете посещение на терапевт или група за подкрепа. Ако имате някого, с когото да поговорите, може да е много полезно.

Невинаги можем да променим поведението на някого, но можем да намерим начини да поставим граници и да се справяме.

В крайна сметка, независимо от личността или съпътстващото разстройство на човек, нашето емоционално благосъстояние е неразривно свързано с качеството на нашите отношения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм