Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията от Ковид-19, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. В същото време той призова държавите да не намаляват усилията си за борба срещу новия коронавирус, който до момента е причинил смъртта на над шест милиона души, предаде Ройтерс.

"Все още не сме стигнали дотам. Краят (на пандемията) обаче наближава", заяви шефът на СЗО пред репортери на виртуална пресконференция.

Доклад: Възможно е Ковид да е с лабораторен произход

Коментарът му беше най-оптимистичният от страна на здравната агенция на ООН, откакто тя обяви през март 2020 г. ситуацията с новия коронавирус като пандемия, отбелязва Ройтерс.

Вирусът, който се появи в Китай в края на 2019 г., погуби близо 6,5 милиона души от общо 606 милиона заразили се, което доведе до мощни трусове в световната икономика и претоварване на системите за здравеопазване.

Меджидиев: Изискванията за дистанция и дезинфекция са нормални дейности във всяко училище

Разгръщането на кампании за ваксиниране и терапии помогна да се спре тежестта на заболяването. Смъртните случаи от Ковид през миналата седмица са били на най-ниското равнище от март 2020 г., по данни на СЗО.

Въпреки това държавите трябва да разгледат внимателно своите политики и да ги укрепят за противодействие на Ковид-19 и бъдещи вируси, заяви Гебрейесус. Той също така призова държавите да ваксинират 100 процента от хората от високорисковите групи от населението и да продължат да правят тестове.

Шефът на СЗО предупреди за възможността от бъдещи вълни на вируса и каза, че страните трябва да поддържат адекватни запаси от медицинско оборудване и да осигурят достатъчно здравни работници.

Заради нарушена карантина: Шотландска депутатка осъдена на 270 часа труд

Случаите на маймунска шарка също бележат тенденция на спад, но Тедрос призова страните да продължат борбата срещу това заболяване.

Представители на СЗО заявиха миналия месец, че е възможно да се премахне огнището на маймунска едра шарка в Европа, като се засилят ваксинирането и тестването.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм