Фондация „За нашите деца“ заедно с Urban Creatures обединиха усилия, за да трансформират сградата на комплекса за ранно детско развитие в произведение на изкуството.

Проектът беше реализиран от българския художник BOZKO и екипа на Urban Creatures върху сградата на центъра за ранно детско развитие, създаден от екипа на фондация „За нашите деца“, в София на улица Гюешево 21.

Ясен Гешев, основател на Urban Creatures:
„Днес ние поставихме само една песъчинка върху колосалната пирамида от работа, извършена от Ваня Шалапатова и нейния екип от фондация „За нашите деца“ през последните 30 години. Когато започвахме работа по този проект, по време на една от многото срещи, имаше едно изречение, което Ваня каза и то се запечата в нас „Най-трудно е да виждаш детски очи без мечти“.

Целта на тази творба е да създаде среда, която да позволява на децата да бъдат наистина деца, да се чувстват защитени, да са спокойни, да могат свободно да фантазират и играят в различни приказни светове, което да доведе до най-важното - да имат мечти. За това и името на проекта е „Дърво на мечтите“.

Този проект се откроява сред множеството от необичайни творби, които сме създали през последните 12 години. В тази стенопис напълно умишлено, а също и за първи път от както работим, не поставихме артиста и неговото изкуство в центъра на вниманието. Вместо това на челно място поставихме децата. Те бяха в ролята на куратори на световно признатия български художник BOZKO. Когато BOZKO им показа началната си скица децата споделиха с него своите коментари и мнения. Вълнуващо е да видиш как артист като BOZKO казва „Яска, те са прави. Тук става дума само за тяхната гледна точка, а не тази на възрастните.“

Творбите на BOZKO винаги са събитие за световната публика, изкушена от това изкуство. Защото те са автентични и притежават особена сила. Тази сила ги кара да вълнуват публиката от София до Хавай и да бъдат включвани в книги на чуждестранни издателства или да бъдат номинирани в престижни световни класации.“

Иванка Шалапатова, изпълнителен Директор на фондация „За нашите деца“:
„Сбъднахме една голяма нашата мечта – 30 години и над 18 500 подкрепени деца и семейства по-късно, фондация „За Нашите Деца“ създаде пространство за спокойни и уверени родители, за усмихнати и щастливи деца, за професионалисти, които знаят и могат да помогнат на семействата с малки деца. Това е нивото, което фондация „За Нашите Деца“ предлага да стане минималното ниво за сграда, пространство, хора и отношение, което да създаваме от тук нататък за всички деца в ранна възраст в страната. Защото нашите деца заслужават най-силен старт в живота си, а това изисква любов, отношение и загриженост, примесени с много естетика в света, който ние възрастните градим за нашите деца.“

Да закриеш социална институция в България не е лесна задача. Особено, когато институцията е за деца от 0 до 3 г., или така наречените Домове за медико-социални грижи. Особено и ако искаш закриването да не бъде просто преместване на децата от един дом в друг, а намирането на истинска алтернатива и живот в семейна среда. 

В края на 2016 г., точно преди Коледа, след като преместихме и последните деца от дома „Св. София“ в приемни семейства, изгасихме завинаги светлините на сградата, знаейки, че тя никога повече няма да бъде „дом“ за изоставени, нежелани, ничии деца.

Отне ни няколко години, за да дадем нов живот и нова мисия на сградата на ул. Гюешево 21. С подкрепата на индивидуални и корпоративни дарители, успяхме да преобразим помещенията, събирали измежду стените си толкова много детска тъга, в зали, в които днес ехти детски смях, правят се първи стъпки, изричат се първи думички. Днес няма вече и спомен от бившия дом, защото на негово място съществува Комплекс за ранно детско развитие, където всяко дете в ранна възраст и неговото семейство, могат да получат подкрепата, от която имат нужда. Подкрепа от социални работници и психолози, детски логопеди и рехабилитатори, фамилни терапевти и специалисти по ранно детско развитие. 

Днес в тази сграда своята енергия вградиха много дарители, които осигуриха специализирано оборудване и обзавеждане, което прави пространството светло и приветливо. Беше време да претворим и външното пространство, което преди беше тъжно. Със средства, осигурени от Турската агенция за международно развитие приключи цялостното облагородяване на двора и сега той е зелен и пъстър – готов да посрещне много деца и да даде воля на игрите и смеха. Със съдействието на Столична община успяхме да срещнем изкуството със социалната ни кауза. Най-важната част от сградата е напълно преобразена от изкуството и днес от стените в двора децата ще бъдат провокирани да мечтаят и да се срещнат с много магични герои от приказките, които са важен спътник в детския свят. Щастливи сме, че благодарение на Urban Creatures, сградата вече има и нов облик, който да стимулира сетивата и да припомня на всички наши малки и големи посетители, че светът е цветен и изпълнен с хиляди възможности.“