Уважаеми жители на Община Севлиево,

скъпи учители и ученици,

дейци на културата, науката и духовността!

Днес е свещен ден - където и да се намираме по света, на 24 май в сърцето на всеки българин звучи „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!“ и това ни издига над земните заблуди, за да ни покаже по-далечна, по-чиста и по-свята цел.

Ние днес не просто празнуваме - всички ние сме празникът, защото ни има и сме народ, благодарение на нашите букви!

Те са небесните символи на истината, пътя и живота. Те са нашите знаци в дни на изпитание, те отключват вратите към нашето общо бъдеще.

Те са в основата на 70 езика за над 300 млн. души в 23 държави по света. Те са кодът за изпълнението на нашата духовна мисия през вековете, нашата мощ и израз на съзидание.

Не случайно днес всички ние се прекланяме пред писаното слово и пред делото на просветителите, опазили и възродили в народната памет градежа за нашия род.

24 май е сакралният ден на общия ни духовен подвиг, осветил необратимо най-тъмните времена, задължавайки ни да побеждаваме мъдро с могъщата сила на знанието!

Мили ученици, пазете чисто словото, използвайте го внимателно и го носете като безценен дар по целия свят.

Поклон пред вашите учители, които с търпение и постоянство вграждат сянката си в моста на знанието, по който новото поколение ще премине в следващата епоха!

Благодаря от свое име и от името на Община Севлиево на всеки един, допринесъл с труда си, с времето си или с познанието си за изпълнението на тази извечна благородна мисия!

Бъдете здрави! И нека сме безпогрешни в словото си, в мислите си и в делата!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Д-р Иван Иванов

Кмет на Община Севлиево