Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изключи всякакво помирение с Южна Корея, а корейската управляваща партия обяви планове за изстрелване на три нови шпионски сателита през 2024 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската агенция КЦТА.

В продължение на пет дни се проведе пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия. По време на тази сесия, провеждаща се обикновено в края на годината, се взимат важни стратегически решения за идната година.

Едно от тези решения сега е догодина да бъдат изстреляни още три шпионски сателита.

Северна Корея успя да изведе в орбита през ноември шпионски сателит, след два провалени опита през май и юни. Сега севернокорейският режим твърди, че получава чрез него кадри от основни американски и южнокорейски военни обекти, но така и не показва тези кадри.

Международните санкции забраняват на Северна Корея да извършва тестове, при които се използват балистични технологии и анализатори твърдят, че има значително технологично припокриване между способността за изстрелване на спътник и разработването на балистични ракети.

Според южнокорейското разузнаване Пхенян е получил технологична помощ от Русия, където севернокорейският лидер Ким Чен-ун беше на посещение през септември и разговаря с руския президент Владимир Путин.

По време на партийното заседание Ким Чен-ун е заявил, че Корейският полуостров е обхванат от постоянна и неконтролируема криза, като вината за това, според него, носят САЩ и Република Корея.

Той е разпоредил промени в администрацията, управляваща връзките с Юга, за да промени фундаментално посоката.

Ким е заявил, че е грешка, която не трябва да се допуска повече, да се смятат онези, които дефинират Северна Корея като "най-лош враг", за хора, с които някой би търсил помирение и обединение.

В началото на партийното заседание Ким е призовал за ускоряване на подготвеността за война на страната си, в това число и на ядрената му програма, пред конфронтационните маневри на САЩ и техните съюзници.

През 2023 г. Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на балистични ракети. Тя вписа в конституцията си статута си на ядрена сила и тества успешно най-мощната си междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ.

От своя страна САЩ, Южна Корея и Япония засилват военното сътрудничество, задействаха система за споделяне на данни в реално време относно изстрелването на севернокорейски ракети и умножиха съвместните военни маневри в региона.

Американските сили изпратиха в Южна Корея в последните месеци ядрена подводница, самолетоносач и стратегически бомбардировач, като всеки път провокираха гнева на Пхенян, който гледа на тези маневри на прага си, като на репетиция за инвазия на неговата територия и смята ракетните тестове за необходими контрамерки.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм