Конфликтът Израел-Иран би бил много разрушителен при евентуална ескалация. Това коментира в „Стълбището“ на Дарик радио журналистът Севда Шишманова. Според нея следващите стъпки в отношенията между двете държави ще бъдат много важни

„Да, Израел може да навлезе много навътре в иранското въздушно пространство без проблеми, но това ще означава, че е мината червена линия. И двете страни знаят, че ако това се случи, отиваме в абсолютно глобален конфликт и двете страни не искат това“, подчерта Шишманова. 

По думите ѝ очевидно има изчакване и всички внимават и наблюдават ситуацията, без да предприемат резки ходове.

„Този конфликт е с много по-голям залог и би бил много по-разрушителен за всякакви системи на бизнес, на военен баланс, ако щете. Има нова ситуация. Оттук нататък предстои значителна и ключова промяна в начина, по който ще се водят дипломатически преговори, ще се препозиционират държавите и това е най-вече заради действията на Иран“, обясни журналистът.

Според нея за израелския премиер Бенямин Нетаняху е важно да реализира операцията в Газа и не се нуждае от по-сериозен конфликт. 

„За Нетаняху е важно да приключи с Хамас. Неговата стратегия е да завърши своята операция в Газа и не му е нужда по-глобална война“, посочи Шишманова. 

По думите ѝ по отношение на Палестина няма да се случи нищо до президентските избори в САЩ.

„След това най-вероятно ще бъдем свидетели на стратегия, в зависимост от резултата. Проблемът е нерешим в краткосрочен план, но не може да бъде заобиколен, независимо кога ще бъде сложен на масата. Това е конфликт, който няма да има решение в близко време, със сигурност нашите поколения няма да запишат кой е победител и няма да станем свидетели на неговия завършек“, каза още Севда Шишманова.

Чуйте целия разговор в прикачения аудио файл.