Министерството на отбраната на САЩ публикува снимка, направена от летец, докато летял над китайския балон, свален по-рано този месец.

Селфито е направено от пилотската кабина на шпионски самолет U-2, докато военните лидери проследяват напредъка на балона на голяма надморска височина над континенталната част на САЩ.

Китай: Свалянето на балона от САЩ навреди на междудържавните отношения

Пекин твърди, че балонът е метеорологичен кораб, който се е отклонил от курса.

Но Вашингтон твърди, че балонът е бил част от обширна китайска програма за събиране на разузнавателна информация.

Докато балонът прелита над територията на САЩ, най-малко два самолета събират информация за характеристиките и траекторията му.

Китайски шпионски балон: САЩ са на нокти, проследяват предполагаемо устройство за наблюдение (видео и снимки)

Високопоставен служител на Държавния департамент каза по-рано този месец, че прелитащите самолети разкриват, че „е в състояние да провежда операции по събиране на разузнавателни сигнали“.

Длъжностните лица за първи път разбраха за балона, когато той премина във въздушното пространство на Аляска на 28 януари.

Изтребители, принадлежащи на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (NORAD) - съвместна операция между САЩ и Канада - идентифицираха чуждия обект, но военните не го свалиха по това време.

Американски самолет свали НЛО над Канада

Длъжностни лица обясниха, че не могат да свалят балона над сушата, защото размерът му и вероятното поле от отломки представляват заплаха за цивилните на земята.

Служител на отбраната каза на американските законодатели по-рано този месец, че балонът е висок колкото Статуята на свободата и има „полезен товар с размерите на реактивен самолет“.

Изображението, публикувано в сряда, е направено ден преди балонът да бъде свален край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари. Съобщава се, че снимката е "придобила легендарен статут" в Пентагона.

Румъния засече НЛО във въздушното си пространство, вдигна два МиГ-21

Твърди се, че балонът се рее на 60 000 фута (18 200 м) във въздуха.

Самолетите U-2 рутинно летят на височини над 70 000 фута, според Би Би Си.

Едноместният самолет за разузнаване и наблюдение, наречен Dragon Lady, преди това е летял от ЦРУ. От пилотите се изисква да носят костюми под пълно налягане, подобни на тези, носени от астронавтите.

Все повече НЛО се появяват над САЩ

Усилията за възстановяване на разпръснатите останки от балона в Атлантическия океан приключиха миналия петък.

Части от отломките, включително полезният им товар, са извадени и се изучават, каза заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм