Седмото място ще се окаже за поредна година изключително привлекателно за отборите, които са с претенции за излаз в Европа. Четвъртото място в крайното класиране не е гаранция за бараж, а евентуална сериозна разлика в точките на третия спрямо останалите често прави седмото място къде скрита, къде явна цел на претендентите.

Да, трудно може да се допусне, че някой между ЦСКА, Лудогорец и ЦСКА 1948 ще излезе от тройката за сметка на друг отбор. Но и това не гарантира, че четвъртото място е атестат за бараж за Лига на конференциите. Не бива да се подценяват в турнира за купата Черно море, Арда, Славия, Локомотив Сф, та дори и отписаният от всички Спартак Вн. „Моряците” гостуват на „Армията”, „соколите” на „Хювефарма Арена” , но съперниците им са се вкопчили в здрава битка първо за титлата. Всичко може да се случи. Арда е в подем и сигурен домакин, независимо че ще срещне един силен ЦСКА 1948. Славия вече не е скрит фаворит за Купата, а се превърна в явен. С едно изключение, Локомотив Сф показа, че има рецепта как да се противопостави срещу силните отбори. Ето защо четвъртото място може и да не се окаже трамплин към Европа.


Това няма как да не провокира тимовете, които искат и имат потенциала да играят на европейска сцена, да се прицелят в седмото място, което изглежда май по-апетитно. Защо да се целиш в първата шестица, ако ще си пети или шести? Можеш да се пробваш за четвъртото място, но ако се окаже, че има „изненадващ” носител на Купата, какво правиш? След последния четвъртфинален мач за Купата на 5 април картинката ще се поизясни и някои шампионатни мачове преди оформянето на Първа, Втора и Трета група може да се окажат доста „интересни”. Има достатъчно трикове, с които да се свлечеш евентуално във Втора група в името на това да „докопаш” накрая седмото място, което за разлика от четвъртото (поне засега) ти осигурява на 100% бараж.

Стигне ли се до подобни „интересни” резултати, много е вероятно да изпищят отбори, които се борят за своето спасение, а нищо чудно и тим от тройката да се почувства ощетен.

Седмото място в крайното класиране е сигурен бараж ,но не гарантира феърплей. Може би ще трябва от следващия сезон да се помисли за промяна на този формат.