От 60 на 75 минути се увеличава времето за първия модул от изпитите по Български език и литература и по математика след 7 клас. Предвиждат се и допълнителни дати за децата, които са в болница или са под карантина, както и при смърт в семейството. Това са част от промените, свързани с учебния процес през новата учебна година. Те бяха представени във Варна от министъра на образованието и науката Галин Цоков.

В морската столица той свиква национално съвещание с началниците на регионалните управления на образованието във връзка с готовността на училищата за новата учебна година. Допълнителните дати за изпитите от Националното външно оценяване са регламентирани в проекта за промени в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Те са предложени за обществено обсъждане, което приключва на 13 септември.

Увеличението с 15 минути се отнася само за първия модул на изпитите след 7 клас, продължителността на втория си остава 90 минути, обясни Галин Цоков.

Той добави, че в теста по математика двата въпроса с по две подусловия, които са били с отворен отговор са преобразувани във въпроси със затворен и по-голяма практическа насоченост

Една от най-важните промени в организацията на учебния процес е въвеждането на допълнителни дати за изпитите от НВО  за децата, които са в болница или са под карантина, както и при смърт в семейството.

99% от учебниците и учебните помагала за учениците от 1 до 7 клас, вече са доставени в училищата, а където не са, ще стане до края на седмицата, добави Цоков.

Над 380 са ремонтите, които се извършват в училищни сгради в цялата страна, като 38 от тях ще продължат и след 15 септември. Първокласниците тази година са 57 хиляди.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм