Седем кандидати за общински съветници във Варна влизат в местния парламент благодарение на преференциалния вот, става ясно от публикуваните данни на Общинската избирателна комисия.

Кои са новите общински съветници във Варна (СПИСЪК)

Две размествания има в листата на „Земеделски съюз Александър Стамболийски”.  С най-голям преференции – 782, е 31-вият Атанас Драков. Станислав Георгиев, който е 14-ти, има 747 преференции. И двамата стават общински съветници благодарение на преференциалния вот.

Симеон Тодоров и Алекс Илиев от „Български гласъ“ също стават част от новия Общински съвет чрез персоналните предпочитания на гласоподавателите. Тодоров, който е 45-ти в листата, има 997 преференции. За Илиев, който е 11-ти, личните предпочитания са 692.

Преференциалният вот пренареди листата за общински съветници и на ДПС. Третият Хълми Белев е с 1356 преференции, а седмият Юсмен Юсмен - с 821. Персоналният вот им помага да изместят втория и третия в листата за място в местния парламент.

Най-голям скок прави Димо Димов от „Левицата!“. Димов, който е последен 51-ви в листата, става общински съветник с 812 преференции.

Водачът на листата на „Възраждане” Коста Стоянов е кандидатът за общински съветник във Варна с най-много преференции – 1914. Втори по този показател е първият в листата на ПП-ДБ Благомир Коцев с 1811 персонални гласа. Третият най-висок преференциален вот е за Хълми Белев от ДПС с 1356 гласа. Водачът на листата на ГЕРБ Иван Портних е получил 1217 преференции.