Девет души загинаха в сряда вечерта в северния мексикански щат Нуево Леон, след като сцена се срути по време на предизборна кампания на партията „Гражданско движение“. Новината съобщи губернаторът на щата Самуел Гарсия, цитиран от "Ройтерс".  

Порив на вятъра е предизвикал срутването

Над 50 души също са ранени, съобщи в социалните мрежи губернаторът. Той уточни, че пострадалите са осем възрастни и едно дете.

Хорхе Алварес Майнез, кандидат за президент от центристката партия „Гражданско движение“, заяви, че порив на вятъра е предизвикал срутване на сцената по време на събитието в град Сан Педро Гарса Гарсия, близо до индустриалния център Монтерей.

Видеозаписът на инцидента показва как конструкцията внезапно пада напред в тълпата, което кара политиците на сцената да бягат, за да се прикрият, а паникьосаните посетители се разпръскват.

„Никога не съм се сблъсквал с нещо толкова внезапно“, каза Алварес Майнез пред репортери, имайки предвид колко бързо се е усилил вятърът преди сцената да се срути.

Алварес Майнес написа, че самият той е добре, след като е бил откаран в местна болница, но членове на екипа му са били ранени, затова той отменя мероприятията от кампанията си.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор поднесе съболезнованията си на роднините, приятелите и политическите поддръжници на пострадалите.