От 1 до 8 ноември всички технически центрове на Съюза на българските автомобилисти ще предоставят безплатни услуги и консултации за подготовка на автомобилите за зимния период.

Част от предоставяните услуги ще бъдат безплатни проверки на гуми, светлини, течности. Служителите на СБА ще дават насоки и съвети за правилна експлоатация на автомобила в зимни условия.

КАТ започва акция „Зима“

От 1 ноември също така стартират масови проверки на органите на Пътна полиция в цялата страна, които ще следят за изправността на автомобилите.

СБА и Пътна полиция съветват всички водачи да спазват следните съвети за безопасност през зимата:

- Погрижете се за гумите - от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;

- Сменете водата с антифриз;

- Проверете изправността на чистачките и подменете перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг;

- Проверете дали работи парното;

- На път потегляйте само с изправни спирачки;

- Поставете в багажника вериги за сняг и въже за теглене;

- Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите;

- Не подценявайте локвите и рисковете от аквапланинг;

- При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискува ситуация, сигнализирайте на телефон 112.

- В случай на авария на пътя потърсете денонощна пътна помощ от СБА на тел. 146 от мобилен.

Партньори в тазгодишната Акция "Зима" са още Български червен кръст, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура" и др. 

Акция „Зима“ ще продължи до края на месец ноември. В рамките на кампанията автомобилите ще бъдат проверявани за светлини, гуми, чистачки и др. Освен глоби, при установяване на сериозни технически неизправности Пътна полиция ще спира временно превозните средства от движение.

Акция „Зима“ ще се проведе в три части. Първата част ще се проведе от 1 до 10 ноември, като униформените ще проверяват дали превозните средства са подготвени за зимата. Ще се проверява за задължителното оборудване в МПС, а велосипедистите дали използват светлоотразителни жилетки, когато това е задължително. Втората част на акцията ще бъде от 11 до 20 ноември. В рамките на този период полицаите ще следят за толерантността на пътя между пешеходците и водачите. От една страна дали пешеходците пресичат на обозначените места, а от друга – дали водачите осигуряват предимство на пешеходни пътеки. Третата част от акцията обхваща периода от 21 до 30 ноември, като тя ще бъде насочена към техническата изправност на автомобила, вкл. светлинната система, гумите и др.

През изминалия зимен период от 1 ноември 2018 г. до 31 март 2019 г. в страната са настъпили над 2000 тежки пътни инциденти, при които са загинали 221 души. Най-много са загиналите водачи – 108, загиналите пътници са 61 човека, а броят на загиналите пешеходци е 52-ма. По време на миналогодишната кампания по акция „Зима“ в рамките само на един месец са били извършени общо 639 специализирани полицейски операции, като са установени близо 4 хиляди нарушения. За целия предходен зимен петмесечен период пък са съставени над 247 000 фишове, близо 260 000 електронни фишове за превишена скорост и т.н. От статистиката на Пътна полиция излиза, че средно на месец са били съставяни по 49 000 фишове и по 52 000 електронни фишове.

Припомняме, че за шофиране с разкъсани гуми глобата е 50 лв., за непочистени стъкла и огледала санкцията пък е 20 лв. Глобите за технически неизправности по автомобила започват от 50 лв. при незначителна техническа неизправност и могат да стигнат до 500 лв. според степенна на повредата. Може да се стигне и до временно спиране на автомобила от движение.