Семейството на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна се разраства! През изминалия ден стана ясно, че проекта, с който екипът на Музея кандидатства пред Национален фонд “Култура” към Министерство на културата е одобрен за финансиране и в Трявна ще отвори врати нов музеен обект. Проектът “Да градиш дом, да пазиш вяра. По стъпките на тревненските дюлгери” предвижда създаването на нов музей на архитектурата в най-старата тревненска къща Поп Ангеловата, която е и паметник на културата от национално значение.

В обекта се предвижда изграждане на модерна експозиция за строителство, както и обособяване на творческа работилница за деца, включваща различни интерактивни дейности. В музея ще могат да бъдат разгледани още архивни снимки на стари майстори, планове и проекти на различни сгради и не на последно място инструментариума на тревненските дюлгери. Богатството на експозицията ще допълват макети на възрожденски постройки, а музеят на архитектурата ще домакинства провеждането на различни пленери, изложби, представяне на книги и др.

Необходимата сума за реализиране на проекта е на стойност 63, 974.46 лв., като отпуснатото финансиране от Национален фонд “Култура” е в размер на 28, 859.57 лв. Дофинансирането ще бъде от СМРЗИ-Трявна.

“Налице е широка партньорска мрежа на кандидата и включване на партньорите в реализация на проекта, съгласно приложени писма за подкрепа. Кандидатът има капацитет за реализация на проекти извън ежегодната издръжка на музея. Заложените разходи отговарят на целите на Програмата и проекта!” се посочва в становището на НФ “Култура”.

“Сърдечни благодарности към авторите на проекта д-р Ирина Димитрова, гл. уредник Даниела Дабкова, фирма “Love 2 Design”, партньорите ни и ръководството на Община Трявна, които ни подкрепиха! Да ни е честито!” споделят от ръководството на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.