В неделя – 16 юни, започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година те ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон.

Съвместната контролна дейност се осъществява съгласно подписаните през юни  2010 г. в Гюргево Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност по опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния.

Традиционно съвместните екипи работят през летните месеци, когато е налице интензивен трафик на румънски и български туристи от двете страни на река Дунав. Заради доказаната ефективност на работата им обаче по-рано тази година съвместен контрол бе въведен и през поредицата почивни дни по време на Великденските празници и Деня на труда.

Работата на екипите се осъществява по график, съобразен с дните с висока интензивност на движението, предимно в дните петък и неделя. През тази година съвместната контролна дейност ще стартира на 16 юни и ще продължи до средата на септември.

Практиката показва, че освен контролен, инициативата има и силен превантивен ефект. Същевременно командированите служители са изключително полезни за сънародниците си, потърсили помощ или съдействие от органите на реда.

През миналогодишния летен сезон – от 15 юни до 01 септември, на територията на област Силистра съвместните екипи са проверили 396 моторни превозни средства, от които с българска регистрация 147, с румънска – 188, и с друга – 61. Съставени са 28 документа за извършени нарушения на ЗДвП и са връчени 12 електронни фиша.

Особено ефективна е била намесата им при създаване на организация и регулиране на движението на интензивния автомобилен поток, преминаващ през ГКПП-Силистра.