Съюзът на българските журналисти излезе на протест срещу некоректен наемател. Членове на организацията изразиха недоволството си срещу фирма, която близо четири години неправомерно ползва имота и не плаща наем за това.

От СБЖ настояват за освобождаване на помещението и за заплащане на дължимите наеми както гласи и решението в полза на СБЖ на Софийски градски съд. 

Заради неплащане на наема, договорът с фирмата е бил прекратен от 4 септември 2020 г. Наред с това и срокът на договора с този наемател е изтекъл пред ноември 2021 година. Въпреки това обаче наемателят продължава да ползва имота без правно основание и без да плаща наем, разказа пред Дарик председател на СБЖ Снежана Тодорова.

“Представете си, това е наистина абсурд за нормалната логика, това е недопустимо да имаш имот, той да е твой да се самонастанят някакви господа и да не желаят те да освободят, а ние чакаме решение на съда. По друг начин не можем да постигнем освобождаване.

Аз нямам никакво съмнение, че решението ще бъде в наша полза, но кога ще дойде това решението, дотук при решение само на първа инстанция и все още очаквайки решението на втора инстанция, вече минаха почти четири години”, посочи Тодорова.

Вече има съдебно решение в полза на СБЖ от Софийски градски съд, уточни Тодорова, но фирмата е обжалвала и все още няма решение на по-горната инстанция Софийския апелативен съд. Ако наемателят не освободи помещението и не заплати натрупаните наеми от СБЖ се заканиха протестите им да продължат.