Сателитни изображения, показани от "Yle", показват, че Русия е преместила голям брой противовъздушни ракети към Украйна, включително от Санкт Петербург, една от най-важните зони за руската противовъздушна отбрана.

Сателитни изображения разкриват, че както мобилните платформи, така и ракетите са изчезнали през лятото от база в района на Зеленогорск (Териоки) на Карелския провлак, северозападно от Санкт Петербург.

Байдън предупреди Путин да не използва химически оръжия в Украйна

Прехвърлянето на оборудване досега не е било публично съобщавано в Русия или западните страни, пише yle.fi.

Санкт Петербург – вторият по важност град в Русия – отдавна е заобиколен от защитен пръстен от 14 бази за противовъздушни ракети. Сега няколко от тях стоят празни.

„Въз основа на снимките четири противовъздушни бази са били изпразнени от оборудване“, каза военният експерт майор (оставник) Марко Еклунд пред Yle.

Еклунд, който наблюдава руските въоръжени сили повече от 20 години, анализира сателитните изображения по искане на "Yle".

НАТО потвърди подкрепата за Украйна и през зимата

Тази карта показва противовъздушни ракетни батареи около Санкт Петербург, на 170 км от финландската граница. Населението там е 5,5 милиона души, което е колкото Финландия.

В допълнение към напълно опразнените бази, зенитно-ракетно оборудване е преместено през лятото от други бази около Санкт Петербург, най-вероятно към Украйна.

Politico: Украинските войници се нуждаят от обучение, а само една европейска страна се отзовава

Според Еклунд е малко вероятно прехвърлянето на оборудване да е отслабило значително противовъздушната отбрана на Санкт Петербург, тъй като въоръжението, което е премахнато, е най-старото, така че Русия може вече да не се нуждае от него за отбранителни цели.

Въпреки това във войната в Украйна дори старите противовъздушни ракети все още имат приложение, тъй като Русия изпитва недостиг на модерни прецизни оръжия.

Взрив в Луганск: Главният прокурор на ЛНР загина

Две батареи изчезват на юг от Санкт Петербург

"Yle" е придобил повечето сателитни изображения от търговски оператори, допълвайки ги с изображения от приложението Google Earth Pro. Последните снимки са от август и септември.

Най-очевидната промяна може да се види на югозапад от Санкт Петербург. Там цели две батареи са изпразнени.

Украйна е открила 10 стаи за мъчения в отвоюваната Харковска област

Двойката изображения по-долу показва, че всички ракетни платформи са извадени от ракетна батарея край село Керстово. На първата снимка в горния десен ъгъл се вижда ред от 12 от тях.

Първата снимка е от преди година, а втората е от началото на септември. Червените линии обозначават области от особен интерес.

Районът на тази батарея на 500-и зенитно-ракетен полк изглежда напълно изоставен. Източник: Google Earth, август 2021 г. и Planet Labs, 2 септември 2022 г.

На километър и половина на североизток се намира друга батарея, управлявана от същия полк. Тя също е напълно изпразнена. Останало е само оборудване от радарна станция, използваща същата база.

450 тела са открити в масов гроб в украинския град Изюм

Можете да видите промяната в двойката изображения по-долу. Последното изображение е по-плътно изрязано, така че по краищата му се появяват черни области.

Друга батарея на 500-и зенитно-ракетен полк също е изпразнена от техника. Източник: Google Earth, август 2021 г. и Planet Labs, 2 септември 2022 г.

Така само две от четирите батареи на полка остават на място. Снимките, получени от Yle, показват, че около 25 контейнера с ракети, вероятно съдържащи 100 ракети, са били извадени от една от двете останали батареи.

Промените могат да се видят и на други места около Санкт Петербург.

Зеленски: За Украйна е неотложен въпросът за присъединяването към единния пазар на ЕС

Според Еклунд в база източно от Санкт Петербург, близо до брега на Ладожкото езеро, контейнерите с ракети са били натоварени на транспортни платформи през май.

Това е очевидно от факта, че докато оборудването обикновено е в спретнати редове, редът на снимката има празни места с транспортни средства до тях.

Второто изображение показва, че са изчезнали не само контейнерите с ракети, но и редица превозни средства, които са стояли на открито от години. Около 120 ракети може да са били извадени от обекта в ракетните контейнери. 

Техника е изчезнала и от района около щаба на 1489-и зенитно-ракетен полк край село Ваганово. Източник: Google Earth май 2022 г. и Planet Labs 14 август 2022 г.

Дори повече оборудване може да е взето от района на Санкт Петербург, но Yle не успява да получи използваеми скорошни сателитни изображения на всички батареи.

Повечето от останалите противовъздушни ракети в района на Санкт Петербург са от ракетната система С-400.

Украинец: Държаха ме заключен 40 дни и ме измъчваха с ток

„Най-вероятно оборудването, което е премахнато, е основно от старата система С-300“, каза Еклунд.

Основната разлика между новите и старите системи е, че С-400 имат двойно по-голям обсег от своите предшественици.

Въпреки няколкото подобрения, руските ракети С-300, въведени за първи път в края на 70-те години, остаряват.

ПВО на Санкт Петербург

  • Санкт Петербург е защитен от четири зенитно-ракетни полка, оборудвани с ракети с голям обсег.
  • Предназначени са за противодействие на самолети, крилати ракети и балистични ракети със среден обсег.
  • Полковете включват общо 14 батареи, които са поставени в кръг около извън града.
  • На практика това означава, че има общо над 100 мобилни огневи платформи. Всеки от тях има по четири готови за изстрелване ракети, с други думи около 450 ракети поне.
  • Щабовете и казармите на зенитно-ракетните полкове са постоянни, както и местата на разположение на батареите. Батареите, обслужвани от един полк, обикновено са разположени на няколко километра или дори десетки километра една от друга.
  • Зенитно-ракетните полкове са част от Въздушно-космическите сили на Русия (ВКС).
  • Освен това има една армейска зенитно-ракетна бригада със системи Бук-М2 близо до Околовръстния път на Санкт Петербург на южния бряг на Финския залив.

Зеленски: Върнахме си общо 8 000 кв. км за две седмици

Ракетите изчезнаха от Централна Русия миналата пролет

Експертите могат лесно да идентифицират бази за противовъздушни ракети от точни сателитни изображения, тъй като по-голямата част от оборудването се съхранява на открито.

Сателитните изображения също могат да се използват, за да се различи дали снарядите са в изправено положение, което значи, че са в подготовка за изстрелване. Това може да се направи от части, които са в повишена готовност.

Папата призова за прекратяване на „безсмислената“ война в Украйна

По време на обучение или действителна конфликтна ситуация, ракетите могат лесно да бъдат прехвърлени на нови позиции, дори извън базите, тъй като цялото оборудване се движи на колела.

Прехвърлянето на оборудване от Санкт Петербург към Украйна обаче е изключително. Еклунд смята, че отслабването на противоракетната отбрана в покрайнините на Санкт Петербург се дължи на нуждата на Русия от ракети във войната й срещу Украйна.

Евтиното зърно и слънчоглед от Украйна оказват натиск върху вътрешните цени

Дори преди да премести противовъздушните ракети от Санкт Петербург, Русия изглежда е преместила ракети на фронта от бази, разположени по-близо до Украйна и от райони, считани за по-малко важни от Санкт Петербург.

Например Еклунд е използвал сателитни изображения, за да наблюдава база за противовъздушни ракети във Воронеж, Централна Русия. Половината от ракетния му флот беше изчезнал през май, само няколко месеца след началото на нахлуването в Украйна.

Украинските военни твърдят, че са свалили руски дрон

Смяната на оборудването около Санкт Петербург не се случи до лятото.

Няма недостиг на стари ракети за години напред

Тъй като зенитните ракети на старата система С-300 така или иначе се извеждат от употреба, Русия може да е решила да използва колкото се може повече от тях срещу Украйна.

Според украинските въоръжени сили досега Русия е хвърлила повече от 500 такива снаряда в Украйна.

Тагарев пред Дарик: Украйна показа какво е блицкриг

„Тези стари ракети се използват за наземни цели по такъв начин, че най-големите щети изглежда са нанесени на цивилните“, каза Еклунд (бел. ред. Марко Еклунд е бил заместник-аташе по отбраната на Финландия в Москва през 2018–2021 г.)

Противовъздушните ракети често убиват цивилни

Русия многократно е удряла цивилни цели със зенитни ракети. Например на 29 август Русия удари град Николаев в Южна Украйна с 16 противовъздушни ракети. При нападенията загинаха двама души, а 24 бяха ранени.

Зеленски: Отвоювахме 6000 квадратни километра територия

На 14 септември при друга атака срещу Николаев с ракети С-300 бяха убити най-малко двама души.

Харков също пострада тежко от руски зенитно-ракетни удари. Въпреки че Русия беше принудена да се изтегли от района около Харков в началото на септември поради украинската контраофанзива, тя продължи да извършва ракетни атаки от другата страна на границата. 

Според украински военен експерт Олег Катков , Русия използва противовъздушни ракети С-300 специално, за да тероризира обикновените украинци. Безразборната стрелба срещу врага е един от начините да се отърват от остарелите ракети.

Резников: Успехът на украинското контранастъпление показва, че Русия може да бъде победена

„Във Финландия изведените от употреба експлозиви се взривяват всяка година близо до Пока, Лапландия. Изглежда, че тъй като Русия изчерпва доставките си от първа линия военно оборудване, тя използва Украйна като Пока“, каза Еклунд.

Изстрелване на противовъздушна ракета S-300 в Астрахан, Русия през август 2017 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм