Около 450 тела са открити в гроб близо до град Изюм в Източна Украйна, който наскоро беше отвоюван от силите на Киев, заяви високопоставен президентски съветник.

"Това е само един от масовите гробове, открити край Изюм. В окупираните територии от месеци цари необуздан терор, насилие, мъчения и масови убийства", заяви Михайло Подоляк.

Зеленски в Изюм: Преди поглеждахме нагоре за синьото небе, а сега търсим украинското знаме

Той публикува снимка в социалните мрежи, на която се виждат редици от дървени кръстове и наскоро изкопани могили в гориста местност.

Изявлението идва, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вечерно обръщение към нацията, че край Изюм е открит "масов гроб". Той обаче не даде подробности за броя на откритите тела, нито посочи дали те са цивилни или военни, нито причината за смъртта на някой от тях.

Русия „е била изненадана“ от украинския напредък в източната част на страната

Русия е обвинявана, че извършва нападения срещу цивилни граждани, които могат да се приравнят към военни престъпления, особено в градове извън столицата Киев.

Десетки загинали цивилни, носещи следи от извънсъдебни убийства, бяха открити в места като Буча извън столицата, отвоювани от украинските сили през март.

Следи от изтезания по нови тела, намерени в мазета в Буча

Повторното превземане на Юзум и обширни територии в източната част на Харковска област нанесе сериозен удар върху амбициите на Русия да завладее и задържи източния украински регион Донбас. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм